Elektroničko nasilje – Cyberbulling

Elektroničko nasilje – Cyberbulling

Posljedice cyberbullyinga su razorne, jer se žrtva osjeća bespomoćno, živi u strahu, povlači se u sebe, ima lošu sliku o sebi, osjeća se nesigurno, gubi povjerenje sebe i druge. Nažalost te posljedice mogu biti dugoročne i rezultirati težim poremećajima.

Elektroničko nasilje (engl. cyberbullying) je svaka komunikacijska aktivnost putem Interneta, videa ili mobilnih telefona koja služi kako bi se neko dijete ponizilo, zadirkivalo, uvrijedilo, ogovaralo,  prijetilo mu se ili ga se teroriziralo na neki drugi način. Uključuje verbalni ili psihičko uznemirivanje od strane pojedinca ili skupine prema žrtvi koja se ponavlja.

Specifičnost elektroničkog nasilja je dostupnost, može biti prisutno 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Čineći djecu izloženim i kod kuće. Publika koja svjedoči ovakvom obliku nasilja može bit velika, a određena anonimnost koju Internet omogućava često smanjuje osjećaj odgovornosti za svoje ponašanje kod počinitelja. Djeca nemaju izravan kontakt sa žrtvom te često nemaju uvid u posljedicu i štetu koju mogu nanijeti. Često i poruke koje djeca šalju iz šale, bez loše namjere, mogu nekoga povrijediti.

Igor Kanižaj, profesor na Fakultetu političkih znanosti navodi podatak, prema portalu medijskapismenost.hr (https://www.medijskapismenost.hr/4-razredu-bila-zrtva-elektronickog-nasilja-osjecala-se-bezvrijedno/),  da 34 posto djece u dobi od 10 do 14 godina jednom mjesečno doživi neki oblik cyberbullyinga. Elektroničko nasilje razlikuje od fizičkog nasilja jer nema fizičkog kontakta, odnosno ne ostavlja doslovno modrice, ali ostavlja velike štete na pojedinca koji trpi nasilje, narušava ugled žrtve, vrijeđa ponižava, te u ekstremnim uvjetima može dovesti do samoubojstva žrtve.

Roditelji mogu zaštiti djecu na način da sami nauče više o Internetu i osnovnim pojmovima koje se koriste u virtualnom svijetu, dogovoriti sa svojom djecu pravila o korištenju kompjutera i Interneta, upoznati se sa djetetovim načinom korištenja Interneta i mobitela, podučiti svoju djecu da ne prosljeđuju niti komentiraju  sadržaje koje mogu nekoga povrijediti, osigurati osjećaj povjerenja i sigurnosti kako bi im se djeca povjeravala te informirati se o programima  koji filtriraju web stranice za koje ne žele da budu dostupne djetetu.

Škole također imaju veliku ulogu sprječavanja  cyberbullying: škole bi trebale aktivno promicati svijest o kaznama za cyberbullying;  prijavljivanje cyberbullyinga bi trebalo uvelike olakšati; nove tehnologije razvijaju se konstantno, zbog čega bi škole trebale uvijek biti informirane o upotrebama tehnologije kod mladih ljudi; učenike bi trebalo podsjećati na potrebu za uključivanjem u odgovorno online ponašanje. Djeci i mladima treba pomoći da shvate što je zapravo bullying u njegovim raznim oblicima, te upozoriti na njegov utjecaj kroz sastanke i radionice. Djeci bi trebalo dati savjete o tome kako reagirati i informirati ih kome se mogu obratiti za pomoć. Za učitelje, ne-učiteljsko osoblje i roditelje trebali bi postojati regularni anti-bullying informativni treninzi. Jedna osoba, obično školski ravnatelj, trebala bi preuzeti vodstvo u razvoju anti-bullying mjera.

stvari koje učenici mogu napraviti kad su žrtve bullyinga:

1)  Razgovarajte s nekim kome možete vjerovati i recite im što se dogodilo.

2)  Zadržite kopije bilo kakvih uvredljivih tekstova, e-mailova, poruka koje ste dobili, a koji sadrže datum i vrijeme.

3)  Pokušajte ne odgovarati na poruke jer će to samo dati povod zlostavljaču.

4)  Koristite opciju blokiranja pojedinih osoba na raznim društvenim mrežama ako je to potrebno. Ako se zlostavljanje nastavi, a vi ste već prijavili dotičnu osobu, razmislite o privremenom gašenju profila, ili čak trajnom brisanju.


https://www.youtube.com/watch?v=ln3G2FK3UWc&feature=youtu.be

 Izvor: youtube kanal DeleteCyberbullying HR

 

 

Autorica: Ivana Kuzmanić

 

 

 

 

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.