Intervju: Ivana Plaščar: “Moje iskustvo pokretanja vlastitog posla”

Intervju: Ivana Plaščar: “Moje iskustvo pokretanja vlastitog posla”

Kako bi vrijeme u izolaciji proveli što zanimljivije odlučili smo napraviti intervju s mladom Ivanom Plaščar koja je pokrenula svoj vlastiti biznis, odnosno otvorila je Beuty centar Prestige u Bedekovčini. Što Ivana kaže o pokretanju vlastitog posla, konkurenciji te kako joj izgleda radni dan možete pročitati u nastavku.

Kristina: Kada i zašto si se odlučio/la na pokretanja vlastitog posla?

Ivana:  Na pokretanje vlastitog biznisa me zapravo nagovorio tata. Dogodilo se kada sam radila par mjeseci bez plaće u bivšem salonu i nakon toga dobila otkaz kao višak radne snage.

Kristina:  Prilikom pokretanja vlastitog posla da li si koristila neku od mjera samozapošljavanja? Ako da, da li ti je iznos potpore bio dovoljan za pokretanje posla i da li ti je bio dovoljan?

Uzela sam potporu od 55 000 kn. Bilo mi je dovoljno za najosnovnije stvari u salonu.

Kristina: Tko ti pomaže u radu? Imaš li zaposlenih?

Ivana: Imam jednu radnicu, ali je već 6 mjeseci na bolovanju zbog povrede ruke.

Kristina: Kako izgleda tvoj radni dan? Kako uspijevaš uskladiti poslovne obaveze i privatni život? 

Ivana: Moj radni dan izgleda tako da prvo popijem kavu prije posla, a zatim krenem u nove radne pobjede. Što se tiče samog posla uvijek moram biti nasmijana i vedra za svoje klijente kako bi se što ugodnije osjećali. Ako završim prije sa klijentom ili klijent uopće ne dođe na dogovoreni termin nazovem sljedećeg klijenta da dođe prije ako može da nemam rupu između. Posao i privatni život lako mogu uskladiti jer na poslu provodim 7 sati dnevno i nije mi daleko od kuće, pa mogu naći za sve vremena.

Kristina: Kako se nosiš s konkurencijom i da li je velika?

 Ivana: Svi okolni saloni se nisu baš pokazali kao velika konkurencija, a mi smo izrazito sigurni u svoj rad i znanje te se uvijek potrudimo maksimalno oko svojih klijenata koji nam se uvijek vraćaju.

Kristina: Prema tvojem mišljenju mogu li mladi poduzetnici uspjeti u Hrvatskoj?

Ivana: Prema mom mišljenju mislim da nitko trenutno ne smije imati prevelika očekivanja kod pokretanja vlastitog posla, pogotovo ako nije siguran u svoj rad. Smatram da je i naveliko potrebna sreća i strpljenje kako bi uspjeli u svom poslu.

Kristina: Kakvi su ti planovi za budućnost?

Ivana: Imam puno planova za budućnost, a jedan od njih je da proširim poslovanje i uvedem nekoliko novih usluga.

Kristina: Što bi preporučio/la drugim mladima koji se žele baviti sličnim poslom?

Ivana: Mladima bi preporučila da rade što vole i da budu vrijedni i marljivi, uče i uvode nove stvari u posao koji rade kako bi bili drugačiji od ostalih. Također bi im preporučila da ne ulaze u ovaj posao bez početnog kapitala, znanja i volje za poslom 😊

 

Intervju pripremila: Kristina Franc

Stavovi i mišljenja autora teksta osobni su i ne odražavaju nužno stavove udruge.

Intervju je napravljen u sklopu projekta “Informiraj i kreiraj! 6.0” kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.