Proces strukturiranog dijaloga

Proces strukturiranog dijaloga

Proces strukturiranog dijaloga pomno je razrađen, organiziran i, naravno, strukturiran. Taj se proces odvija na 3 razine – lokalnoj, nacionalnoj i europskoj, a provodi se u svim državama članicama Europske unije. Dakle, procesom se nastoji obuhvatiti mlade iz čitave Europske unije te ih potaknuti na kritičko razmišljanje i aktivno sudjelovanje u kreiranju planova i strategija za mlade te pri donošenju odluka.

U ovom se slučaju radi o jednom nizu konzultacija s mladima koje su organizirane kroz 18 – mjesečne cikluse koji su pak dodatno podijeljeni u 3 šestomjesečne faze. Sad već zasigurno shvaćaš zašto je strukturirani dijalog nazvan strukturirani, ali to nije sve. Ovaj ciklus, odnosno faze ciklusa, podudaraju se s rotirajućim predsjedavanjima Europskom unijom. Ako se sad pitaš što to ipak znači, na sljedećoj je web stranici to odlično objašnjeno – https://bit.ly/2Domjws pa prije nego što nastavimo, predlažem da baciš oko. 3 su države članice koje kroz 18- mjesečne cikluse predsjedavaju Unijom, a upravo su one jedan od aktera koji odabiru teme koje će biti u centru pažnje kroz čitav jedan ciklus strukturiranog dijaloga te će se o njima raspravljati, donositi odluke, odvijati konzultacije te donositi zajedničke preporuke. Dakle, to će biti teme koje su istaknute kao teme od zajedničkog interesa za mlade na području Europske unije u danom trenutku te će se za njih pokušati identificirati problemi i dati konstruktivni odgovori, odnosno rješenja za te probleme. Uz 3 zemlje koje kroz 18 mjeseci predsjedavaju Unijom, o tematskim prioritetima za jedan ciklus strukturiranog dijaloga odlučuju i Europska komisija te Europski forum mladih koji svi zajedno čine Europsku radnu skupinu za strukturirani dijalog. S druge strane, koordinator za strukturirani dijalog na razini država članica je Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog koju čine ministarstvo koje je zaduženo za mlade u određenoj državi članici, krovna organizacija mladih i dr. udruge te stručnjaci, istraživači i sl.

Sve navedeno zajedno čini pozadinu procesa strukturiranog dijaloga, a cilj im je neometano odvijanje i prolazak kroz 3 šestomjesečne faze uz što bolje i konkretnije rezultate s kojima bi se nastavilo raditi na razvoju mladih na razini čitave Europe.

 

Autor: Renato Vuk

Izvor: Strukturirani dijalog s mladima, Mreža mladih Hrvatske

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.