Volontirati mogu svi, pokušaj i ti!

Volontirati mogu svi, pokušaj i ti!

U sklopu volonterskog programa Centra za socijalnu skrb Zabok  djeca s poteškoćama u razvoju su zajedno s volonterima/kama Srednje škole Zabok izrađivala vesele mobile kojima je ukrašen dječji odjel Opće bolnice Zabok. Svoju podršku prilikom održavanja kreativnih radionica pružalo je i Društvo „Naša djeca“ Zabok. Što volontiranje predstavlja mladima i kakvu ulogu igra u njihovim životima pročitajte u zanimljivom članku u kojem su svoje dojmove i iskustva podijelile tri volonterke iz Srednje škole Zabok. Članak je napisala naša volonterka novinarka Melita Hršak.

„Ovo je bilo moje prvo iskustvo u volontiranju s djecom. Na početku sam bila zabrinuta kako će se to sve odvijati, no kasnije sam shvatila kako je s njima još lakše raditi jer su djeca puna ljubavi, pažnje i dobrote. Zajedno zabavljajući se jedni s drugima, sati su nam prolazili brzo. Tražili smo zabavu u svakom kutku, i zajedno ju i pronašli. Bilo je crtanja, smijanja, izrezivanja, zabavljanja i svega što ti može poboljšati dan. Volim rad s drugima, a posebno s djecom, jer u dvoje je bolje. Želim sudjelovati u još ovakvih radionica, jer osmjesi djece su najbolji lijek za tmurne dane, a toga na ovakvim radionicama ima za svakog. Također bih željela da i drugi osjete taj slatki doživljaj koji možeš samo pronaći na radionicama s djecom. Pa pozivam sve koji imaju slobodno vrijeme, a žele stvoriti nova iskustva i prijateljstva s djecom i drugim volonterima, da dođu te da izgrade zajedno s nama dječju radost i zabavu.“ (Ana Sinković)

„Kada sam čula da se u našoj školi priča kako netko volontira odmah sam se počela raspitivati jer nikad prije nisam imala priliku volontirati, a jako sam to željela. Pomoći nekome ili olakšati, a da ništa ne da, osim svog osmijeha. Moje iskustvo u volonterskim vodama ne bi mijenjala ni za što. Jako me se dojmilo. Inače obožavam djecu, a sudjelujući u ovim volonterskim aktivnostima imala sam priliku upoznati i raditi s djecom s poteškoćama. Djeca s kojom sam radila imaju poteškoće, ali ni po čemu drugom nisu drugačija od ostale djece.“ (Ema Frigan)

„Volontiranje u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb moje je prvo volontiranje takve vrste. U samom početku nisam znala što očekivati i kako će sve izgledati pošto mi je bilo nepoznato. Ali već kod samog ulaska djece obuzeo me je osjećaj kojeg je teško opisati riječima. Shvatila sam da je toj djeci potrebno vrlo malo kako bi bila sretna, a to su razumijevanje i strpljenje. A još veća sreća je kada shvatite da ste upravo vi nekome uljepšali dan. Druženje je proteklo uz mnogo smijeha i međusobnog pomaganja, a najvažnije je da su djeca otišla kući sretna i ispitujući: „Mama, hoćemo doći opet?“. Preporučila bih svim mladim osobama da se više uključe u volontiranje jer je ono najbolji način za kvalitetno provođenje vremena. Ako ste osoba koja voli stjecati nove prijatelje i  isprobati nove stvari u životu, a da pri tome imate utjecaj i na druge ljude, volontiranje je idealno rješenje. Svojom dobrom voljom možete nekome uljepšati dan i pobuditi u njemu osjećaj da je važan kao i svaki drugi čovjek i da ne vrijedi manje. (Sandra Hercigonja)

Osim sudionica/ca koje su podijelile dojmove, ostale volonterke koje su sudjelovale u izradi mobila su Petra Sačer, Tihana Đurđević, Melita Hršak (volonterke Srednje škole Zabok) i Lorena Benko (volonterka DND Zabok). Ovo je samo jedna od brojnih volonterskih akcija u kojim je vidljivo kako su djeca ona mala bića koja unose radost i boje u tmurnu i crno-bijelu svakodnevnicu. Sudjelovanjem u ovim volonterskim aktivnostima s djecom s poteškoćama u razvoju, svaki volonter nije bogat samo za još jedno volontersko iskustvo, već za niz uspomena koje su vrijedne čuvanja i prisjećanja jer su upravo u tim trenucima izazvali osmijeh i lijep događaj u životu te dječice. A što je još ljepše, dijeljenje osmijeha i lijepih trenutaka bilo je obostrano.

 

Autorica: Melita Hršak

 

 

 

 

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.