Međunarodna mobilnost mladih? – Razmjena mladih!

Međunarodna mobilnost mladih? – Razmjena mladih!

U prošlom članku predstavili smo primjer međunarodne mobilnosti mladih koristeći program „Europske Volonterske Službe“ kao jedan od najčešćih programa koji mladi koriste. Drugi rekao bih najzgodniji program za međunarodnu mobilnost mladih jesu razmjene mladih.

Razmjena mladih je u biti slijed nekih aktivnosti / programa osmišljenih od strane mladih ili za mlade uz pomoć osoba koje rade s mladima. Aktivnosti se detaljno opišu u formi projekta u okviru kojega surađuju različite udruge, mada se u posljednje vrijeme ohrabruju i pojavljuju neformalne grupe mladih koje također sudjeluju u projektima.

Pod neformalnom skupinom mladih u Erasmus+ programu se podrazumijeva najmanje 5 mladih od kojih je barem jedna osoba punoljetna, iako je takva formacija zapravo ponekada ograničena u pristupu nekim natječajima. Za djelovanje neformalne skupine mladih koji imaju  zajedničke ideje i interese nije potrebno registrirati udrugu. Takva neformalna skupina mladih može prijaviti svoje aktivnosti koje žele provoditi ili se uključiti u aktivnosti drugih udruga.

Kako bi se razmjena mladih realizirala potrebno je imati najmanje 1 inozemnog partnera te najmanje 16 mladih koji sudjeluju u planiranim aktivnostima. Teme projekta – razmjene mladih mogu biti raznolike ali je uvijek bitno pratiti uputstva programskog vodiča za Erasmus+ i uvijek se možete posavjetovati sa djelatnicima agencije za EU programe i mobilnost, više na www.mobilnost.hr

Program razmjene mladih je naročito pogodan za srednjoškolce koji nisu imali priliku putovati u strane zemlje i upoznati različite kulture i jezike. Ovakav program je posebno važan za mlađe srednjoškolce čiji se roditelji ponekada boje kako će se njihova djeca snaći tijekom putovanja i boravka u stranoj državi jer skupinu mladih prati voditelj. Voditelj mora biti punoljetna osoba, najčešće osoba koja već ima iskustva u sličnim projektima ili je riječ o osobi koja radi s mladima. Skupina koja sudjeluje na razmjeni mladih sastoji se od najmanje 4 osobe, ali može ih biti i puno više, ovisno o kakvom tipu aktivnosti se radi i koji broj partnerskih zemalja sudjeluje u razmjeni. U svakom slučaju uz svaku skupinu sudjeluje i voditelj. To pruža određenu sigurnost kako mladima tako i njihovoj obitelji da su mladi u sigurnom okruženju i da je netko zadužen za brigu o njima, a da pri tome mladi ipak imaju određenu slobodu.

Program razmjene mladih najlakše ćete naći u svojoj lokalnoj udruzi mladih ili udruzi za mlade, a ukoliko nema takve udruge u vašoj lokalnoj zajednici možete aplicirati za program razmjene i sami kod drugih udruga / pravnih lica. Također programe mobilnosti mladih možete naći i na već spomenutoj stranici www.mobilnost.hr a naročito na https://www.salto-youth.net/, osim ovih stranica postoje i mnoge druge tako da je dosta da u tražilicu ukucate traženi pojam i malo istražite što se nudi..

Međunarodna mobilnost je fora i savjetujemo svima da je probaju barem na kratko. Uključite se i vi  u neki program međunarodne mobilnosti mladih, sigurni smo da će to biti životno iskustvo koje ćete pamtiti!

 

Autor: Borisz Negeli

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.