Sretan Vam dan Europe!

Sretan Vam dan Europe!

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije“. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Institucije EU-a u povodu Dana Europe 2020. nizom aktivnosti na internetu žele odati počast brojnim Europljanima koji u duhu solidarnosti pomažu našoj Uniji da prebrodi krizu uzrokovanu koronavirusom. Možete pročitati niz dojmljivih i toplih svjedočanstava te ažurirane informacije o odgovoru EU-a na krizu uzrokovanu koronavirusom.

Informacije o aktivnostima koje u povodu Dana Europe organiziraju naši uredi u EU-u i diljem svijeta dostupne su na njihovim internetskim stranicama.

 

Preuzeto sa: www.europa.eu

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.