GRAFITI PREKO ZIDA – NOVA VOLONTERSKA AKCIJA DND-A ZABOK

GRAFITI PREKO ZIDA – NOVA VOLONTERSKA AKCIJA DND-A ZABOK

GRAFITI PREKO ZIDA – NOVA VOLONTERSKA AKCIJA DND-a ZABOK

Poznato ukrašavanje grada Zaboka nastavilo je Društvo „Naša djeca“ Zabok u sklopu projekta „Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas!“ s djecom iz Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok te volonterkama DND-a, a ovog puta uz profesionalnog grafitera i street art umjetnika Tihomira Krkleca poznatijeg kao Afrika.

Edukativno predavanje o grafitima i street artu

Uvod u radionicu crtanja grafita bilo je predavanje koje je održao Tihomir Krklec kako bi djecu i volonterke DND- Zabok uveo u svijet grafita i street arta i pripremu za nadolazeće grafitiranje betonskog zida u Zaboku. Dotaknuo se povijesti grafitiranja, različitih formi i oblika grafita kojima se prenose snažne poruke koje promoviraju društvene vrijednosti, sve do najkompleksnijih oblika poput murala, koji imaju visoku umjetničku i estetsku vrijednost te zahtijevaju razvijene vještine crtanja, korištenja sprejeva te osjećaj za veličinu. Tako su djeca upoznata s djelima poznatih svjetskih i hrvatskih grafitera i street art umjetnika. Suradnja s Tihomirom – ističe tajnica DND-a Zabok, Jasenka Borovčak, započela je tijekom oslikavanja tog istog zida 2011. godine kada je Tihomir bio učenik ŠUDIGO-a u Zaboku. U međuvremenu je Tihomir postao vrlo aktivan grafiter i street art umjetnik u Hrvatskoj te poznat po nedavno oslikanom muralu na Opatovini, a sudionik je mnogih street art festivala poput projekta „Okolo“ koji se upravo održava u Zagrebu.

ODRASLI ČUJTE NAŠ GLAS, DJEČJA SU PRAVA BITNA ZA NAS!

Projekt „Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas!“ nastavak je edukacije i promocije dječjih prava i aktivne dječje participacije u zajednici koje provodi Društvo „Naša djeca“ Zabok s članovima i članicama Dječjeg foruma i Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok. Važna je edukacija djece i odraslih o važnosti poznavanja i poštivanja dječjih prava i aktivne dječje participacije, odnosno aktivnog dječjeg sudjelovanja u lokalnoj zajednici. Djeca imaju pravo izraziti svoje mišljenje o svim pitanjima koja ih se tiču, imaju pravo biti saslušana i uvažena te pokretati inicijative, akcije i projekte za poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici.

Grafiti preko zida

Volonterska akcija „Grafiti preko zida“ upravo je jedna od aktivnosti projekta kojom se promiču dječja prava, ali i prava općenito – rekla je voditeljica projekta Jasenka Borovčak. Djeca pišu raznolike poruke i slogane kako bi utjecala na svoje vršnjake, odrasle, okolinu, a posebno na donosioce odluka na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou i dala im do znanja da je njihovo mišljenje važno i da se treba uvažiti. Za ovu priliku izdvojena su dva slogana: „Kad sva prava imaš onda štimaš!“ i „Smeće odvajaj i Zemlju obnavljaj!“

Projekt i volontersku akciju podržala je Krapinsko-zagorska županija i LAG Zagorje-Sutla – #ajmoLAG koji upravo potiče volonterske inicijative i akcije. Između ostaloga, cilj volonterske akcije “Grafiti preko zida” je potaknuti djecu i mlade da aktivno sudjeluju u promjenama koje su pozitivne za njihovu zajednicu i okolinu, potaknuti aktivnu participaciju djece i mladih, te promovirati volonterstvo i odgoj za volontiranje. Također želi se djeci i mladima dati mogućnost da upoznaju upravo jednu vrstu urbane likovne ulične umjetnosti koja nije toliko dostupna u manjim sredinama. S obzirom na oduševljenje djece i volonterki DND-a Zabok uključenih u oslikavanje zida, volonterska akcija „Grafiti preko zida“ u potpunosti je uspjela i zasigurno neće stati na tome, već Društvo „Naša djeca“ Zabok zajedno s djecom traži nove  lokacije u gradu Zaboku koje bi mogli uljepšati i oplemeniti.

Preuzeto sa: www.zabok.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.