Dodjeljuje se jednokratna potpora članovima umjetničkih strukovnih udruga

Dodjeljuje se jednokratna potpora članovima umjetničkih strukovnih udruga

Ministarstvo kulture objavilo je 15. svibnja 2020. godine Javni poziv za dodjelu jednokratnih isplata kao potpore umjetničkim strukovnim udrugama. Isplate su predviđene za članove umjetničkih strukovnih udruga koji mogu dokazati da im je zbog okolnosti prouzrokovanih koronavirusom onemogućeno ili otežano bavljenje umjetnošću.

Korisnici potpore su osobe iz umjetničke strukovne udruge koje nemaju reguliran status, nisu u registru poreznih obveznika, ne plaćaju samostalno doprinose ili nisu stekli pravo na uplatu doprinosa iz sredstava državnog proračuna. Potpore se dodjeljuju za glazbeno, audiovizualno, vizualno, književno i scensko umjetničko područje. Sredstva će pristići umjetničkim strukovnim udrugama na osnovu podnesene prijavnice. Prijavnica treba sadržavati broj i podatke umjetnika, članova umjetničkih strukovnih udruga, koji ispunjavaju uvjete i kriterije za dobivanje jednokratne potpore.

Osnovni kriteriji za dobivanje potpore uključuju članstvo u udruzi, započeto najkasnije od 1. ožujka 2020. godine, bavljenje umjetničkom djelatnošću najmanje dvije godine, dokaz o prekidu umjetničke aktivnosti uslijed epidemije koronavirusa Član treba dokazati kako prethodno nije ostvario pomoć mjere Vlade RH, kao ni Ministarstva kulture, član ne smije biti stalno zaposlen, redovni student ili umirovljenik. Nadalje, član treba dokazati kako je ostvario ukupne prihode temeljem umjetničke djelatnosti u 2019. godini u iznosu većem od 1.625 kn te kako u 2019. godini nije ostvario ukupan dohodak veći od 200.000 kn.

Pravo na isplatu potpore ostvaruje se na temelju propisanog obrasca koji podnositelj zahtjeva s predloženom dokumentacijom i predaje umjetničkoj strukovnoj udruzi čiji je član. Važno je napomenuti da ukoliko je podnositelj zahtjeva član više strukovnih udruga, da u tom slučaju zahtjev može predati samo jednoj udruzi.

Više informacija, kao i obrasce i prijavnice, možete pronaći na stranici Ministarstva kulture. Rok za prijavu je 29. svibanj 2020. godine.

Preuzeto sa: www.studentski.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.