Objavljen poziv za iskazivanje interesa u sklopu pilot-programa jamstava za razvoj vještina i obrazovanja u cijeloj Europi

Objavljen poziv za iskazivanje interesa u sklopu pilot-programa jamstava za razvoj vještina i obrazovanja u cijeloj Europi

Europski investicijski fond (EIF) objavio je Poziv za iskazivanje interesa u sklopu novog pilot-programa jamstava za razvoj vještina i obrazovanja u cijeloj Europi ukupne vrijednosti od 50 milijuna eura (“Skills and Education Pilot”).

Radi se o inicijativi Europskog investicijskog fonda i Europske komisije, pokrenutoj kako bi se potaknula ulaganja u obrazovanje, osposobljavanje i razvoj vještina.

Ova je inicijativa značajna u kontekstu učenja i osposobljavanja uz pomoć Erasmus+ Jamstva za studentske zajmove jer će pridonijeti ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa na europske građane i poduzetnike. U prvoj fazi provedbe inicijative, objavljen je poziv za financijske posrednike. razliku od Erasmus+ jamstava za studentske zajmove, na poziv za financijske posrednike se mogu prijaviti i nefinancijske ustanove, poput visokih učilišta ili centara za strukovno obrazovanje i osposobljavanje i omogućiti svojim polaznicima stjecanje znanja i vještina. Aktivnosti obrazovanja i osposobljavanja se mogu odvijati i u matičnoj državi te se ne mora nužno raditi o međunarodnim mobilnostima kao kod Erasmus+ jamstava.

Kako se mogu prijaviti financijski posrednici
EIF će odabrati financijske posrednike koji se odazovu na poziv za iskazivanje interesa koji je objavljen u nastavku. Nakon predselekcije prijava EIF započinje postupak dubinske analize projekata te njihova odobrenja.

Na poveznicama u nastavku preuzmite dokumente i prijavite svoj interes EIF-u do 31. listopada 2020.

Više informacija o ovoj inicijativi dostupno je na mrežnoj stranici EIF-a.

Kako sustav jamstava funkcionira u praksi?
EIF pruža odabranim financijskim posrednicima besplatno jamstvo s ograničenim prvim gubitkom (ili protugaranciju) stvarajući nove portfelje financiranja duga za prihvatljive skupine krajnjih korisnika. To zapravo znači da će krajnji korisnici koji ispunjavaju uvjete moći pristupiti financiranju duga u različitim oblicima (primjerice kroz zajmove, odgođena plaćanja, zajmove povezane s primanjima). Europska unija će financiranje duga jamčiti putem namjenskih financijskih posrednika (primjerice financijske institucije, sveučilišta, centri za stručno osposobljavanje). Zahvaljujući jamstvima krajnji korisnici moći će lakše pristupiti financiranju, i to pod povoljnijim uvjetima.

Budući da EIF provodi S&E pilot u ime Europske komisije, ova inicijativa koristi proračunsku potporu EU-a u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI).

Tko može koristiti jamstva


Svrha je ovog pilot-programa preko odabranih financijskih posrednika pružati potporu sljedećim krajnjim korisnicima:

  • pojedincima– studentima i učenicima koji se žele nastaviti obrazovati i razvijati svoje vještine na visokim učilištima, u strukovnom osposobljavanju, cjeloživotnom učenju i drugim oblicima obrazovanja, pa i digitalnim putem. U sklopu pilot-programa podržavat će se i mobilnost polaznika koji pohađaju obrazovne programe u nekoj drugoj državi članici.
  • europskim poduzećimakoja su se aktivno uključila u transformaciju vještina tako što ulažu u razvoj svojih zaposlenika, čime se poboljšava konkurentnost i produktivnost poduzeća, a radna mjesta ostaju sigurna.
  • europskim organizacijamakoje rade u području razvoja vještina, osposobljavanja i obrazovanja ili osmišljavaju projekte u tom području i čiji je cilj znatno poboljšati cijeli raspon sustava obrazovanja, osposobljavanja i razvoja vještina, među ostalim i digitalnim putem. U toj su kategoriji i vrtići i druge ustanove za rani odgoj i obrazovanje.

Podaci za krajnje korisnike


S&E Pilot-inicijativa pokrenuta je u travnju 2020. i od tada je na raspolaganju financijskim posrednicima kojima su potrebna jamstva za financiranje duga u projektima za razvoj obrazovanja i vještina. U budućnosti odnosno u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru EU-a (2021. – 2027.) trebala bi postati jednim od redovnih europskih financijskih instrumenata.

“Pilot-program jamstva za vještine i obrazovanje, u okviru kojega se mogu mobilizirati investicije u iznosu od 200 milijuna eura za razvoj obrazovanja i vještina, korak je prema otpornijim i uključivijim društvima i gospodarstvima u vrijeme oporavka od pandemije bolesti COVID-19. Putem njega može se osigurati potrebna potpora za razvoj prilika za učenje i stjecanje vještina u najkritičnijim sektorima poput zdravstva, školstva, sigurnosti te digitalnog i zelenoga gospodarstva. Otvaranje mogućnosti financiranja pojedincima, poduzećima i obrazovnim ustanovama omogućit će da od tog programa profitira najveći mogući broj osoba i gospodarskih subjekata”, izjavio je Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života.

Preuzeto sa: www.mobilnost.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.