KAMP UČKA 360°- ŠIKARO, OTVORI SE!

KAMP UČKA 360°- ŠIKARO, OTVORI SE!

Krški travnjaci i pašnjaci brdovitog područja Parka Prirode Učka stanište su brojnih vrsta ptica, leptira, gmazova. Ograničavanjem i sprečavanjem prirodnih požara te napuštanjem tradicionalnog stočarstva ova dragocjena staništa postepeno se pretvaraju u šikare i šume. Mjesto radnje ovogodišnjeg kampa obnove staništa stoga je Podmaj, na kojem velikom brzinom zarastaju staništa pogodna za gniježđenje vrtne strnadice (Emberiza hortulana), vrste čija je populacija na području Istre malobrojna i ugrožena. Isto stanište za lov koriste i dvije vrlo značajne, malobrojne vrste orlova – suri orao (Aquila chrysaetos) i zmijar (Circaetus gallicus).

Misija volonterskih kampova je direktnim konzervacijskim akcijama obnoviti ova staništa, očuvati njihovu bioraznolikost te doprinijeti zaštiti ugroženih vrsta ptica koje ih koriste. Pozivamo vas stoga da nam u tome pomognete! Od vas tražimo dobru volju te spremnost na rad i suradnju tijekom sudjelovanja u aktivnostima, a zauzvrat nudimo ugodno multikulturalno druženje u prirodi, odmor od tehnologije i gradske vreve, nova poznanstva te stjecanje znanja o zaštiti prirode i prirodnim bogatstvima Učke!

Kamp se održava u periodu 2. – 24.7.2020. i možete nam se priključiti na par dana ili na nekoliko tjedana, koliko god vam odgovara! Prijaviti se možete ispunjavanjem obrasca ovdje. Kamp se održava u sklopu projekta Učka 360°.

Osnovne informacije o kampu

Sudjelovanje na kampu će vam pružiti jedinstvenu priliku boravka u prekrasnom zaštićenom području, no podrazumijeva i određene prilagodbe na specifične, pomalo robinzonske životne uvjete.

  • Spavanje u šatorima – za noćenje su vam potrebni šator, vreća za spavanje i podložak (spužva/karimat). Nekoliko je šatora postavljeno za vrijeme čitavog trajanja kampa i moguće ih je posuditi i u njima prespavati, u dogovoru s organizatorima. Ukoliko vam nedostaje neka oprema, svakako nas informirajte u *prijavnom obrascu.
  • Kuhanje na logorskoj vatri i plinu – svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice, a sve troškove hrane pokriva organizator. Od volontera se očekuje pomoć pri planiranju obroka, kuhanje i/ili pomoć pri kuhanju, prikupljanje i cijepanje drva za vatru i slično. S obzirom na to da na lokaciji nemamo hladnjak prehrana je često vegetarijanska.
  • Pitka voda iz plastične cisterne na lokaciji – zalihu pitke vode je potrebno racionalno koristiti. S obzirom na ograničeni volumen vode, nema dostupnog tuša.
  • WC u prirodi – Sastoji se od posebno odabrane livadice, lopate i „uradi sam“ stolice od grabovog drva.
  • Struja iz solarnih panela – samo za sitnu i nužnu električnu opremu (npr. za punjenje mobitela i fotoaparata).
  • Signal je slab – telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo do mjesta jačeg signala.
  • Svi su dobrodošli – svatko na svoj način može dopinijeti aktivnostima pa stoga nemamo dobna ograničenja sudjelovanja, no svakako uzmite u obzir odgovaraju li vam uvjeti života na kampu. Ljubimci su također dobrodošli!

Dnevni raspored

  • 7:00-8:00 Buđenje, doručak, priprema za dan
  • 8:00-11:00 Glavne radne aktivnosti – krčenje grmlja i manjih stabala, cijepanje, skupljanje i prenošenje drvnog i osalog materijala, košnja, grabljanje, itd.
  • 11:00-17:00 Dnevna stanka – za vrijeme najtoplijeg dijela dana pripremamo hranu, ručamo, učimo o prirodi oko nas, čitamo, igramo društvene igre, posjećujemo okolne planinske vrhove, obavljamo kupovinu. Ponesite sa sobom knjige, igre ili bilo što drugo uz što biste željeli provesti neke od podnevnh stanki!
  • 17:00-19:00 Nastavak radnih aktivnosti – ukoliko je potrebno.
  • 19:00 – nadalje Večera, druženje oko logorske vatre 🙂

 

Preuzeto sa: www.biom.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.