Najnovije informacije u kontekstu mjera protiv koronavirusa

Najnovije informacije u kontekstu mjera protiv koronavirusa

U kontekstu mjera zaštite od koronavirusa u Republici Hrvatskoj Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) redovito komunicira s nadležnim tijelima o mogućnosti nastavka mobilnosti u okviru EU programa.

Ulazak u Hrvatsku putnika s područja EU/EGP

Prema odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. veljače 2021. koja se primjenjuje do 28. veljače 2021. godine, putnici koji dolaze u Hrvatsku iz jedne od država članica Europske unije i članica schengenskog prostora te država pridruženih schengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ulaze u Hrvatsku pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19. Te osobe više ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 niti im se određuje mjera samoizolacije ukoliko ne pokazuju znakove bolesti te nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelom osobom. Negativan test na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati, kao niti boravak u samoizolaciji neće se zahtijevati ni od osoba koje su putujući do Hrvatske tranzitirale preko drugih država ako dokažu da se nisu zadržavale na područjima tranzita.

Putnici koji, neovisno o državljanstvu, dolaze u Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi, moraju predočiti negativan nalaz PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati ili obaviti testiranje odmah po dolasku u Hrvatsku o vlastitom trošku, uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset dana.

Na mrežnim stranicama Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) nalazi se grafički prikaz država prema bojama sukladno riziku od bolesti COVID-19.

Međutim, postoje iznimke od obveze PCR testiranja koje su dostupne i redovito se ažuriraju na stranicama Koronavirus.hr

Putnici koji dolaze u Hrvatsku iz tzv. trećih zemalja

Putnici koji dolaze iz trećih zemalja, neovisno o državljanstvu, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku moraju predočiti negativan nalaz PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati ili obaviti testiranje odmah po dolasku u Hrvatsku o vlastitom trošku, uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset dana.

Iznimno, PCR test nije potreban ako se radi o, među ostalima, humanitarnim djelatnicima i osobama koje putuju radi školovanja, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati.

Državljani trećih zemalja koje su obuhvaćene popisom država Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima se primjenjuju posebne epidemiološke mjere, a to su Ujedinjeno Kraljevstvo, Južnoafrička Republika i Brazil, pri ulasku u Hrvatsku moraju predočiti negativan PCR nalaz koji nije stariji od 48 sati i određuje im se mjera obvezne samoizolacije u trajanju od 14 dana koja se može skratiti ako osoba najranije sedmi dan samoizolacije o svom trošku obavi PCR testiranje na SARS-CoV-2 u ustanovi ovlaštenoj za provedbu testiranja PCR metodom te nalaz bude negativan.

Osobe koje dolaze zbog pružanja humanitarne pomoći područjima pogođenim potresom

Osobe koje putuju u Republiku Hrvatsku zbog humanitarnih razloga povezanih uz pomoć područjima pogođenim potresom (Sisačko – moslavačka županija, Karlovačka županija i Zagrebačka županija), neovisno o državljanstvu i području s kojeg dolaze, mogu ući u Republiku Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Navedene osobe predstavljaju izuzetak te će im biti omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku bez potrebe predočenja negativnog nalaza PCR testa na SARS-CoV-2 niti im se određuje mjera samoizolacije prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku.

Za sve strane putnike, neovisno o državljanstvu, zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu, savjetujemo prethodno ispunjavanje najave putem aplikacije Enter Croatia.

Prilikom boravka u Republici Hrvatskoj svi putnici, neovisno o kategoriji i državi iz koje dolaze, dužni su se pridržavati općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Preuzeto sa: www.mobilnost.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.