Međunarodna mobilnost mladih? – Primjer 1!

Međunarodna mobilnost mladih? – Primjer 1!

U prošlom članku govorili smo općenito o najčešćim programima za međunarodnu mobilnost mladih, a ovaj put predstavljamo jednu od volonterskih aktivnosti Udruge IKS koja već polako preuzima oblik svojevrsnog tradicionalnog programa za mlade i u organizaciji mladih  u Petrinji.

Riječ je o “Festivalu Socijala” koji se ovo ljeto održao treći put zaredom u Petrinji. Festival zajednički organiziraju lokalni volonteri i skupina mladih “Aktivaca” uz pomoć stranih volontera koji u našem gradu borave zahvaljujući Europskoj volonterskoj službi (EVS).

Kako je objašnjeno u prethodnom članku EVS volonteri su mladi ljudi od 17 do 30 godina koji dolaze iz različitih zemalja svijeta, najčešće EU članica, u zemlju domaćina. U našem slučaju strani volonteri dolaze u Hrvatsku kako bi svojim dobrovoljnim radom podržali programe i inicijative u lokalnoj zajednici, povećali svoje kompetencije te samim tim širili osjećaj Europskog građanstva i pripadnosti Europskoj zajednici.

Festival je pokrenut prije 3 godine od strane lokalne grupe aktivnih mladih u Udruzi IKS. Ideja je bila da u svom gradu punom socijalnih i ekonomskih problema među kojima je i manjak sadržaja za mlade pokrenu program za mlade preko ljeta. Naime, veliki broj mladih Petrinjaca nije u mogućnosti provesti ljeto na moru, a sadržaja za mlade, posebno onih s manje mogućnosti, gotovo da i nema. Festival Socijala nudi program s brojnim raznovrsnim aktivnostima kako bi povećao uključenost mladih s različitim interesima.

Namjera naših mladih organizatora je bila osmisliti i uspostaviti kvalitetan sadržaj za mlade koji ne iziskuje financijska sredstva ili za koji je potrebno veoma malo sredstava. Zbog toga se cijeli festival i zasniva na principu volonterstva organizatora i voditelja aktivnosti, a sudjelovanje u istima je besplatno.

Tako je u pripremi ovogodišnjeg festivala sudjelovalo 8 lokalnih volontera, 2 mentora udruge IKS i 10 EVS volontera koji su nam došli iz Španjolske, Italije, Portugala, Makedonije i BiH. Samostalno i samoinicijativno osmislili su, pripremili i proveli aktivnosti kao što su: razne sportske i društvene igre, karaoke, radionica psihološke prve pomoći, meditacija, učenje novih jezika i kušanje tradicionalnih jela, te čitanje poezije uz vatru. Uz pomoć izviđača, naučili smo kako zapaliti vatru i vezati čvorove, nakon toga smo se rashladili water balloon bitkom, a tijekom večeri zabavljali smo se uz svirku lokalnog benda i DJ-a.

Međunarodna mobilnost je fora i savjetujemo svima da je probaju barem na kratko. O doživljajima naših EVS volontera možete pročitati na www.udrugaiks.hr ili otići na direktan link http://udrugaiks.hr/my-perspective-of-socijala-summer-festival-ricard-iglesias/ i vidjeti što Ricard iz Barcelone misli o volontiranju, Petrinji, Hrvatskoj.

U Petrinji od 2012. godine provodimo zabavne i uspješne projekte mobilnosti kako bi osigurali mladima nova iskustva o kojima će s veseljem dugo pričati. Uključite se i vi  u neki program međunarodne mobilnosti mladih, sigurni smo da će to biti životno iskustvo koje ćete pamtiti!

Autor: Borisz Negeli

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.