Otvorene prijave za Studije o mladima za mlade

Otvorene prijave za Studije o mladima za mlade

Studiji o mladima za mlade su inovativan, neformalan program kojeg Mreža mladih Hrvatske provodi već devet godinu za redom. Namijenjen je informiranju, obrazovanju i osnaživanju mladih (18 do 30 godina) koji su uključeni u inicijative ili organizacije civilnoga društva, ali su tek na početku svoga aktivističkoga puta ili pak žele unaprijediti prethodno stečeno znanje i vještine. Unutar ovogodišnjeg programa ‘Mladi lideri’, temeljem iskustva dosadašnje provedbe Studija i drugih obrazovnih programa MMH, teži se adresirati aktualne izazove u sektoru i društvu.

Kroz ovaj edukacijski program sudionici će moći razviti, odnosno unaprijediti, svoje kompetencije kako bi lakše doprinijeli društvenoj promjeni te će biti osposobljeni za:

  • zauzimanje odgovornog odnosa prema svojoj zajednici, gdje će moći poticati društvene promjene kroz participativne metode djelovanja
  • korištenje metodologije koja će im pomoći u prepoznavanju, analiziranju i artikuliranju potreba i problema mladih te zagovaranju održivih rješenja
  • kritičko promišljanje o pojedinim metodama, tehnikama i mogućnostima djelovanja u zajednici koje imaju utjecaj na razvoj politika za mlade i pozitivne društvene promjene,
  • primjenu znanja o novim oblicima suradnje u zajednici u kojoj žive, osobito u novim društvenim pokretima

Ove godine upisujemo devetu generaciju Studija kroz koje je već prošlo stotinjak mladih polaznika/ca iz cijele Hrvatske. Njima će se pridružiti 15 novih visoko motiviranih mladih polaznika koji su spremni na intenzivno učenje o sebi i društvu u kojem žive.

Program

Dva edukacijska modula

 

  1. Liderstvo i društvena promjena – civilno društvo kao medij i prostor artikulacije i djelovanja mladih, Zagreb, 15. do 17. ožujka 2019.
  2. Participativna istraživanja kao temelj kvalitetnog zagovaračkog procesa, Zagreb, 17. do 19. svibnja 2019.
    Kroz prvi modul ovog edukacijskog ciklusa tematizira se veza između liderstva mladih i društvene promjene, civilno društvo kao medij i prostor artikulacije i djelovanja mladih te zajednicu kao resurs mobilizacije i suradnje. Kroz razne sadržaje i metode mladi aktivisti/kinje dobit će priliku za razumijevanje šireg konteksta i mogućnosti koje im se pružaju u radu. Drugi modul dvije povezane teme važne za aktivno i kvalitetno djelovanje u sektoru mladih. Riječ je o participativnim istraživanjima u zajednici te zagovaranju pozitivnih društvenih i političkih promjena u sektoru mladih. Ovaj modul pretpostavlja da je participativan način istraživanja zajednice preduvjet kvalitetnog zagovaračkog procesa pa s tim u vezi tematizira relevantne metodološke alate i tehnike zagovaranja kontekstualizirane u područje mladih.

Praktični zadatak

Polaznici imaju obvezu posvetiti se praktičnom zadatku između dvaju modula. Zadatak između modula može biti raznovrstan, primjerice:

 

  • Identifikacija aktera i njihovih uloga u oblikovanju i razvoju lokalnih politika za mlade,
  • SWOT analiza politika za mlade u zajednici,
  • Istraživanje konkretnog problema vezanom za mlade (korištenje ZPIP-a ili drugih korisnih zakonodavno-institucionalnih mehanizama)

Očekivano vrijeme provedeno u istraživanju je 7 do 10 sati. Zadatak treba rezultirati analitičko-refleksivnim tekstom u obimu od 3 do 5 stranica. Taj tekst može biti intervju, refleksija, analiza i mora ozbiljno pokriti odabranu temu. Tekst treba biti uravnotežen i potkrijepljen podacima i referencama. Na kraju teksta se očekuje pregled korištenih izvora.

Treneri/ice

Izvoditelji programa iskusni su edukatori u području rada sa mladima, metodologiji istraživanja, doprinosu društvenoj promjeni i politika za mlade. Treneri ovogodišnjeg programa Studija su: Emina Bužinkić i Marko Kovačić. Uz trenere, edukacijama će prisustvovati stručnjaci i aktivisti koji će dodatno obogatiti program te sudionicima izložiti osobna iskustva, savjete i mišljenja. Biografije trenera možeš pronaći na http://www.mmh.hr/files/ckfinder/files/Biografije trenera(2).pdf.

Financiranje

Ovogodišnji program financiran je sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Centri znanja za društveni razvoj.

Organizator pokriva sve troškove organizacije Studija, što uključuje i školarinu te troškove puta, smještaj i prehranu sudionika/ca.

Način uključivanja i sudjelovanja u programu

Ovogodišnji Studiji otvoreni su za 15 iznimnih mladih ljudi koji žele mijenjati svijet; koji se ne boje izreći vlastito mišljenje i koji kritički propituju svijet oko sebe s ciljem da ga učine boljim.

Ako si zainteresiran/a sudjelovati u programu, ispuni prijavni obrazac (https://goo.gl/1nBafR) do 3. ožujka 2019. godine i pošalji životopis na email adresu pjakovina@mmh.hr.

Do 7. ožujka 2019. objavit ćemo rezultate selekcije te dostaviti detaljnije informacije o programu.

Dodatne informacije o Studijima možeš pronaći na službenoj web stranici: http://studiji.strikingly.com/.

*Sudjelovanje na svim modulima je obavezno. Molimo te da dobro procijeniš možeš li ispuniti ove obvezu prije prijave na program.

Preuzeto sa: www.mmh.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.