Jadran bez plastike – akcija čišćenja namijenjena studentima

Jadran bez plastike – akcija čišćenja namijenjena studentima

Jadran bez plastike znanstveno je edukativni projekt koji je namijenjen akademskoj zajednici i studentima, a cilj mu je educirati građane o posljedicama i negativnim učincima neodgovornog ljudskog ponašanja prema okolišu. Započet će u petak, 28. lipnja, u Kulturnom centru Vodice s početkom u 20:30.

Ovim projektom građanima će se putem predavanja i rada na terenu stručno i znanstveno obrazložiti uzroci i posljedice negativnih utjecaja plastike odbačene u okoliš u nadi da će se time doprinijeti promjeni njihova ponašanja prema okolini. Organizatori su Grad Vodice, komunalna tvrtka Leć, Pučko otvoreno učilište Vodice, Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Turistička zajednica grada Vodica.

Zainteresirani građani moći će poslušati predavanje izv. prof. dr. sc. Aleksandre Anić Vučinić, Ivane Melenjak te dr. sc. Marije Klasić. One će govoriti o mikroplastici, plastičnom otpadu u morima i oceanu, gospodarenju plastičnom ambalažom te o tome kako zagađenje okoliša utječe na naše zdravlje. Osim stručnih predavanja koja će se održati u subotu, 29. Lipnja, s početkom u 8 sati, organizirana je akcija čišćenja uvala, podmorja i obale otoka Zmajana. Vodit će je profesori s Geotehničkog fakulteta u Zagrebu, a sudjelovat će studenti te mladi građani. Uključiti se možeš i ti slanjem prijave na e-mail adresu jbp@lec.hr ili prijavom na Facebook stranici Jadran bez plastike.

Problem odbačene plastike u moru globalni je problem s kojim se susrećemo svakodnevno, a on se pokušava riješiti aktivističkim akcijama. Stoga na području Vodica već se nekoliko godina plastična ambalaža i ostali proizvodi od plastike odvojeno sakupljaju, sortiraju prema vrsti i sastavu te prodaju ovlaštenim obrađivačima koji ih vraćaju u daljnju proizvodnju.

 

Preuzeto sa: www.studentski.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.