Odgovornost kroz sva godišnja doba – udomi, mikročipiraj, kastriraj

Odgovornost kroz sva godišnja doba – udomi, mikročipiraj, kastriraj

U tijeku je sezona ljetnih godišnjih odmora koja na žalost donosi tužnu sliku sve većeg broja napuštenih kućnih ljubimaca, posebno pasa koji lutaju urbanim i ruralnim područjima naše Županije.

Neodgovorni posjednici pasa ostavljaju svoje vrlo često ne mikročiprane pse i njihove potomke nezbrinute na mjestima uz lokalne prometnice, u prirodi, na parkiralištima i sl. Nerijetko i „vikendaši“ dovode svoje neoznačene pse na odmor s namjerom da ih ostave u zelenom Zagorju na brigu i trošak lokalnoj zajednici.

Ova slika samo je jedan od razloga zašto Krapinsko-zagorska županija aktivno sudjeluje u provedbi Zakona o zaštiti životinja („NN“, br. 102/17 i 32/19) kroz rad Koordinacijske radne skupine za primjenu propisa iz područja zaštite životinja, kroz donošenje Programa kontrole populacije napuštenih pasa na području Krapinsko-zagorske županije, sufinanciranje izgradnje i rada Skloništa za napuštene životinje „Luč Zagorja“ te posebno stavlja naglasak na podizanje javne svijesti u području zaštite životinja.

U cilju promicanja odgovornog posjedovanja pasa i svih kućnih ljubimaca Krapinsko-zagorska županija podržava kampanju “Odgovornost za sva godišnja doba“ „Udomi, Mikročipiraj, Kastriraj“, Udruge „Prijatelji životinja“ koja svojim „vizualima“ poziva sve buduće posjednike pasa, ali i drugih kućnih ljubimaca da ne kupuju životinje već da ih UDOME jer trenutno veliki broj pasa i mačaka čeka svoje trajno udomljenje. MIROČIPIRANJE je zakonska obveza svakog odgovornog posjednika psa. Velik broj neželjenih štenaca i mačića završava tragično pa je uz preventivno djelovanje jedna od mogućnosti i KASTARCIJA životinje po izboru vlasnika.

Stoga, preporučamo svim budućim posjednicima kućnih ljubimaca da udome životinje te im omoguće adekvatnu i odgovornu dugotrajnu skrb sukladno Zakonu.

Preuzeto sa: www.kzz.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.