SAVJETI ZA TIPOGRAFIJA

SAVJETI ZA TIPOGRAFIJA

Ponekad želiš koristiti font koji ne uključuje slova sa kvačicama, a ne znaš kako? Bez brige, postoji idealno besplatno online rješenje uz čiju pomoć možeš kreirati vlastiti font ili preoblikovati postojeći.

Kako bi ti priča oko tipografije bila jasnija, važno je da barataš pojmovima kao što su tipografija i font na pravi način. Tipografija je umijeće slaganja tipografskih elemenata, tj. dijelova teksta i ilustracija u jedinstvenu i razumljivu optičku cjelinu dok je font podgrupa tipografije. Uzmimo za primjer Arial. Arial je tipografija koja se sastoji od više fontova, pa tako možemo reći da je Arial Black zaseban font tipografije Arial. To bi značilo da ako te neko pita koji font koristiš za pisanje seminara ili eseja ti ćeš odgovoriti kako koristiš npr. Times New Roman Regular, no ako te pitaju koju tipografiju koristiš, u tom će slučaju tvoj odgovor biti samo Times New Roman.

Nakon upoznavanja sa pojmovima, vrijeme je da se upoznaš sa programom. Glyphr studio je online program i služi za kreiranje tipografije ili fontova. Tipografija i fontovi bazirani su na vektorskoj grafici te su i sami kreirani unutar vektorskih točaka. Zato prilikom povećavanja i smanjivanja teksta tipografski znakovi ne mijenjaju kvalitetu već samo veličinu.

Unutar programa, možeš uvesti neki postojeći font i na njemu raditi modifikacije kao što su dodavanje točaka, kvačica, mijenjanja oblika nekog slova itd., ali također možeš kreirati potpuno novu i vlastitu tipografiju koju kasnije možeš koristiti u svim programima svojeg računala, ali i računalima na kojima ćeš instalirati svoj font/tipografiju.

Prilikom korištenja obrati pozornost na to da se tvoja slova nalaze na tzv. baseline, što znači da slovo mora biti poravnato sa linijom kako bi prilikom korištenja fonta izgledalo kao dio cjeline, tj. fonta. Isto tako, hrvatski jezik sastoji se od znakova koji spadaju u kategoriju Latin Extended-A kategoriju što znači da ćeš korištenjem te kategorije dobiti područje za kreiranje sljedećih slova: Š,Đ,Ž,Ć,Č.

Autor: Marija Gebert

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.