Održane radionice u srednjim školama

Održane radionice u srednjim školama

Mreža udruga Zagor u partnerstvu s Gimnazijom Antuna Gustava Matoša, Srednjom školom Pregrada, Srednjom školom Zlatar, Srednjom školom Bedekovčina, Lokalnom akcijskom grupom Zagorje-Sutla, Zelenom akcijom i Krapinsko-zagorskom županijom provodi projekt „Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica“. Projekt je započeo 19. travnja 2019. i trajat će do 18. travnja 2021., a sufinanciran je od strane Ureda za udruge Vlade RH u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Projekt doprinosi osnaživanju mladih, osobito srednjoškolaca/ki, za izgradnju održivih lokalnih zajednica kroz provedbu programa neformalnog obrazovanja. Edukativni programi odnose se na tri komponente obrazovanja za održivi razvoj: ekološku, volontersku i demokratsku te mladima pružaju holističku pristup konceptu održivog razvoja.

U okviru programa „Ekologija i održivi razvoj“ izrađen je kurikulum programa i Plan poučavanja te su provedene 4 radionice u Srednjoj školi Pregrada. Na radionici održivog transporta učenici su naučili kako promet utječe na okoliš, koji su razlozi tome i kako možemo pravilnim odabirom prijevoznih sredstava smanjiti vlastiti utjecaj na okoliš. Također, usvojili su i praktičnu vještinu kako promijeniti gumu na biciklu. Na radionici gospodarenja otpadom, učenici su naučili što je otpad, kako se može smanjiti njegova proizvodnja, kako i zašto ga je potrebno odvojiti i reciklirati te su usvojili praktičnu vještinu odvajanja i izrade kućnog kompostera. Na radionici klimatskih promjena, učenici su usvojili znanja o  klimi, problematici međunarodnih dogovora o klimi, klimatskoj pravi, ali i vidljivim štetama klimatskih promjena te su sudjelovali u zabavnom i edukativnom klimatskom kvizu. Na radionici energetike, učenici su učili o obnovljivim izvorima energije i kako se oni proizvode te praktične vještine kako sami mogu napraviti kolektor za potrošnu toplu vodu. Radionice u okviru ovog programa provodili su predstavnici Zelene akcije, Ana Marija Mileusnić, Faton Berzati, Eugen Vuković i Luka Tomac.

U okviru „Volonterskog programa“ održan je ciklus od 4 radionice za srednjoškolce u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša iz Zaboka na temu volonterstva. Radionice su vodile Sandra Plečko i Nikolina Bertol iz Volonterskog centra VolontirAJMO Mreže udruge Zagor. Mladi su kroz  interaktivne radionice učili o zakonskom okviru volonterstva, stavovima i stereotipima koji postoje naspram volonterstva, važnosti odgovarajuće komunikacije tijekom cjelokupnog procesa, načinima održavanje motivacije za nastavak volonterskog angažmana, a sve s ciljem kako bi izradili kvalitetan volonterski program sukladan potrebama i mogućnostima škole i njezinih učenika. Za jednu od aktivnosti volonterskog programa izrađen je plan provedbe te će se ista provesti tijekom proljeća.

Program “Društvena pravednost i aktivizam” provodio se u Srednjoj školi Bedekovčina i Srednjoj školi Pregrada. Cilj programa je unaprijediti razumijevanje mladih o kompleksnosti koncepta održivog razvoja te međupovezanosti ekologije, ljudskih prava, ekonomije i demokracije. Dodatno je cilj potaknuti mlade na volontersko aktivističko djelovanje te jačanje njihove uloge u društvenim procesima. Učenici su kroz interaktivne radionice učili i razmišljali o ljudskim pravima, ravnopravnosti spolova, ekonomiji, demokraciji, politici, migracijama i važnosti očuvanja mira. Program su provodili Tajana Broz iz LAG-a Zagorje-Sutla, Velibor Mačkić s Ekonomskog fakulteta i Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije. Nakon završenog teorijskog dijela programa učenici su zajednički osmislili volonterske akcije kojima će promicati društvenu pravednost u zajednici, a provest će ih uz podršku školskih koordinatorica.

U narednom razdoblju programi se nastavljaju i u drugim uključenim školama, a učenike očekuje i studijska posjeta organizacijama i institucijama koje se bave društvenom pravednošću u Zagrebu te Festivalu tolerancije.

 

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.