Faze strukturiranog dijaloga

Faze strukturiranog dijaloga

Kada imate poznate aktere koji sudjeluju u procesu te dobro definiranu pozadinu priče, onda je taj proces u velikom broju slučajeva i uspješan te daje dobre rezultate koji se mogu iskoristiti u budućem razdoblju.

Strukturirani dijalog proces je koji se odvija u 3 dobro razrađene faze. U prvoj fazi cilj je definirati tematske prioritete oko kojih će se voditi rasprave i diskusije kroz čitavo vrijeme trajanja jednog ciklusa strukturiranog dijaloga. U suradnji sa stručnjacima i mladima, Nacionalne radne skupine započinju pripreme za proces na nacionalnoj razini, a nakon dobre pripreme, država članica koja prva predsjedava Unijom organizira Europsku konferenciju za mlade na kojoj se dogovaraju konačni tematski prioriteti te se oblikuju pitanja o kojima će se u ciklusu raspravljati. Nakon što je sve dogovoreno, počinju i konzultacije na nacionalnoj razini.

U drugoj pak se fazi proces strukturiranog dijaloga diže na razinu čitave Europske Unije te se počinju formirati zajedničke preporuke vezane uz određenu temu, odnosno definirano pitanje iz prve faze. Najbitniji akteri u ovoj su fazi organizacije mladih koje dopiru do velikog broja mladih ljudi kako bi preporuke imale što širi spektar mišljenja i zaključaka iz najrazličitijih dijelova Europe. Kad završe konzultacije, Nacionalne radne skupine izrađuju izvještaje te ga šalju prema Europskoj radnoj skupini. Nakon toga je vrijeme za novu Europsku konferenciju za mlade koju sada već organizira država koja druga predsjedava Unijom te se na temelju svih izvještaja izrađuju oblikuju zajedničke preporuke, a na samom kraju ove faze slijede komentari na donesene zaključke, odnosno formirane preporuke na europskoj i nacionalnoj razini.

Na samom kraju, nakon donesenih preporuka te osvrta na njih u prethodne dvije faze, vrijeme je za posljednju konferenciju koju organizira država koja treća predsjedava Unijom u ciklusu. Cilj je ove konferencije da organizacije mladih i donositelji odluka, zajedničkim snagama rade na konkretiziranju predloženih preporuka i predlaže konkretne načine provedbe. Cijeli proces završava usvajanjem zajedničkih preporuke koje su temelj za donošenje Rezolucije Vijeća od strane Vijeća ministara Europske unije (za mlade).

Nakon što je jedan ciklus uspješno završio, stvara se novi te cijela priča počinje od početka kako bi se riješili novi problemi i dalo konkretne odgovore na nova pitanja.

 

Autor: Renato Vuk

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.