Primjer doprinosa međunarodne mobilnosti razvoju programa u lokalnoj zajednici

Primjer doprinosa međunarodne mobilnosti razvoju programa u lokalnoj zajednici

Zimski raspust za djecu i mlade koji nemaju sredstava da odu na skijanje, putovanje ili sudjelovanje u nekim za njih zanimljivim aktivnostima zna biti doosadan (ovako se to otprilike izgovara u Sisku i na Baniji:) )

To naročito dolazi do izražaja u malim ili sredinama koje baš i nemaju puno programa / mogućnosti ponuditi svojim sugrađanima. Na žalost Petrinja je jedno od takvih mjesta u RH. Međutim to nas nije omelo pa se borimo sa tim problemom i da sami pokušamo nešto napraviti za naše sugrađane.

U suradnji sa volonterskim klubom i voditeljicama kluba Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Petrinje osmislili smo različite aktivnosti koje su prije svega bile namijenjene djeci a zatim i sugrađanima svih uzrasta. Pripremne aktivnosti trajale su više od 2 mjeseca  tijekom kojih prvotno 12 stranih EVS volontera a kasnije još 5 je radilo na osmišljavanju i pripremi aktivnosti koje su se kasnije provele tijekom školskog raspusta.

Sama volonterska akcija održana je 9.1.2019. u više prostorija 2. OŠ (Dragutina Tadijanovića) u Petrinji. Akcija je trajala 4 sata a tijekom nje održane su: aktivnosti učenja stranih jezika, predstavljanja kultura stranih zemalja,

radionica šivanja lutaka, igranje društvenih igara i aktivnosti sportskog poligona.

Sve aktivnosti odvijale su se u isto vrijeme, svi zainteresirani su mogli odabrati ono što ih najviše zanima i ogledati se u svim aktivnostima.

Ono što je za ovu akciju zanimljivo to je da su učenje stranih riječi i nekih specifičnosti drugih kultura upravo prenosili međunarodni volonteri iz svojih zemalja koji su proveli dva mjeseca u Petrinji. Tako su svi zainteresirani mogli čuti nove riječi, fraze i zanimljive činjenice o 6 zemalja: Italija, Francuska, Mađarska, Makedonija, Portugal te Bosna i Hercegovina. Sofia, volonterka iz Portugala pokazivala je početne korake u šivanju, dok su svi ostali EVS volonteri vodili 2 radionice. Prva je bila učenje njihovog jezika od strane lokalnog stanovništva a druga interaktivna prezentacija / simulacija njihovih zemalja i kultura Petrinjcima. U cijeloj akciji aktivno su sudjelovali i volonteri iz školskog volonterskog kluba „Tadija“ Osnovne škole Dragutina Tadijanovića te pomagali u svim aktivnostima a najzanimljivije im je bilo na sportskom poligonu na kojem su i sami sudjelovali.

Akciji u školi su se pridružili korisnici Doma za stare i nemoćne osobe u Petrinji koji su se najviše zadržali na aktivnostima sportskog poligona i radionici šivanja.

Volonterske akcije poput ove od važnosti su za svaku zajednicu jer pružaju  novitete u vrijeme školskih praznika promičući vrijednosti volonterstva. Osim toga ovakvim ili sličnim primjerom se mogu poslužiti i druge udruge, neformalne grupe ili recimo škole.

 

Autor: Borisz Negeli

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.