Međunarodna mobilnost mladih kao poveznica međugeneracijske solidarnosti

Međunarodna mobilnost mladih kao poveznica međugeneracijske solidarnosti

U nastavku promocije primjera međunarodnih mobilnosti mladih željeli bismo vam prezentirati aktivnost koju  smo proveli u suradnji sa EVS volonterima, klubom volontera OŠ Dragutina Tadijanovića – Petrinja i  Domom za stare i nemoćne osobe (nadalje: DSNO) Petrinja.

Razlog za ovu suradnju bilo je obilježavanje dana dječjih prava. U tu svrhu smo inicirali akciju koja je sa zadovoljstvom prihvaćena i u DSNO i u školskom volonterskom klubu. Zajedno smo osmislili aktivnosti koje smo proveli u DSNO a proveli smo ih tako što smo:

  • Podijelili sve sudionike u male skupine, svaka skupina se sastojala od korisnika doma, učenika OŠ i EVS volontera udruge IKS,
  • Proveli pripremljene zadatke / igre (pikado, bacanje okvira i ubacivanje loptica u improvizirani koš) u kojoj je sudjelovao svaki član skupine,
  • Proveli kviz znanja i informiranja o pravima djeteta.

S obzirom da su nam korisnici DSNO bili domaćini koristili smo njihove resurse za igru a to ujedno znači da su oni dobro istrenirani i u prednosti u odnosu na mlade.

No međutim to je OK jer su nam bili divni domaćini i sa puno strpljenja su nam pokazivali kako da računamo pikado ili koju taktiku primijeniti tijekom bacanja okvira ili loptica u metu. Kako je svaki tim imao predstavnike sve tri generacijske skupine tako su oni jedno drugom pomagali, savjetovali i međusobno komunicirali / savjetovali a to je upravo ono što smo mi organizatori i htjeli postići – međugeneracijsku suradnju i razumijevanje.

Djeca iz OŠ su bila najagilnija i takmičarski pa čak i navijački raspoložena, tako se moglo čuti od njih ajde bako, ajde moja bako a na baki osmjeh od uha do uha. Nažalost učenici su poslije 1 sata morali otići nazad u školu ali su EVS volonteri ostali podružiti se i popričati sa korisnicima Doma. Razgovor je bio očigledno zanimljiv jer smo mi koji smo prevodili skakutali od korisnika do korisnika da pomognemo u komunikaciji.

Na samom kraju korisnici Doma su samoinicijativno izrazili oduševljenje sa ovakvom aktivnošću i interakcijom jer im razbija monotonost i uključuje druge aspekte koje inače ne koriste često.

 

Autor: Borisz Negeli

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.