Strukturirani dijalog: povratak na početak

Strukturirani dijalog: povratak na početak

Kako to sve češće biva u Hollywoodskim filmovima kada nas tek nakon jednog, dva ili više nastavaka nekog serijala vraćaju na početak da bi nam pokazali kako je netko ili nešto nastalo, tako ćemo se i mi nakon nekoliko članaka tek u ovom osvrnuti na sam početak i vidjeti kako je uopće došlo do pokretanja procesa strukturiranog dijaloga.

Strukturirani dijalog nije nastao preko noći već je, kao što bi to trebao svaki kvalitetan proces odnosno sve što možemo nazvati kvalitetnim, nastao kao proces dugotrajnog razmišljanja te dugotrajnih rasprava o položaju mladih u društvu. To nam govori i činjenica da su prvi dokumenti u kojima se pojavljuju prijedlozi, odnosno okviri ovog proces pojavljuju 2001. godine, a tek se 2005. godine prvi puta spominje sam pojam strukturiranog dijaloga. Prvi se puta spominje u Odluci Vijeća ministara za mlade kojom se Europska komisija i sve države članice pozivaju na uključivanje svih relevantnih aktera u proces strukturiranog dijaloga s mladima. Možemo reći kako su se u tom trenutku stvari za mlade počele mijenjati na bolje, no sam proces nije započeo sve do 2010. godine kada je donesena Europska strategija za mlade koja je na snazi još do kraja ove godine. Mladi u tom trenutku dobivaju priliku sudjelovati u procesu donošenja odluka i to odluka koje su vezane uz politike za mlade kako bi mogli direktno utjecati na svoju budućnost, odnosno graditi je od temelja.

Rekli bi, povijest je učiteljica života pa da bismo razumjeli zašto je i kakvo nešto danas, moramo u potpunosti razumjeti kako je do tog istog došlo te što je sve bilo potrebno poduzeti kako bismo nešto učinili takvim kakvim je ono pred nama danas. Strukturirani dijalog plod je dugogodišnjih razmišljanja, rasprava te rada kako bi danas potencijal mladih na još jedan način došao do izražaja. No, priča tu nikako ne smije stati te se mora dalje razvijati i u budućnosti dodatno unaprijediti.

 

Autor: Renato Vuk

Izvor: EU pita, strukturirani dijalog s mladima, http://www.mmh.hr/files/ckfinder/files/EU%20PITA%20WiP.pdf

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.