NA MUCI SE POZNAJU JUNACI

NA MUCI SE POZNAJU JUNACI

Na vrata nam je prije nekoliko tjedana pokucala pandemija bolesti COVID-19 i uzrokovala donošenje niza strogih mjera kojih bi se svi zajedno morali pridržavati. Cijela priča s virusom zapravo je počela i puno ranije, no malo tko ju je shvaćao ozbiljno i većina nas je mislila kako će nas i taj problem već nekako zaobići. No, kad nam ovako nešto pokuca na vrata, najbolje bi bilo ne otvoriti, zar ne?

Posljednih smo tjedana suočeni s pandemijom i problemom koji nije zahvatio samo nas već čitav svijet, ali ipak, još jednom, rješenje leži u zajedništvu. Ne, nije to zajedništvo u obliku okupljanja, već upravo suprotno. U ovoj ćemo situaciji tek vidjeti koliko to naše zajedništvo može zaživjeti i što smo spremni učiniti jedni za druge. Ne, nećemo izgledati u ovom trenutku kao junaci iz hollywoodskih filmova o zombijima i apokalipsi jer to ni nije ono što nam se u ovom trenutku događa, ako si kojim slučajem na to pomislio. Zapravo je recept vrlo jednostavan – ostati doma! Zar je to toliko teško? Velika većina nas ionako bi nakon posla, škole ili nekih drugih aktivnosti stigla kući, sjela pred tv, računalo, netflix ili nešto slično i uživala do kasnih večernjih sati. U ovom trenutku, isto to nas može učiniti junacima našeg doba. Svi mi možemo postati junaci i to sjedeći na kauču i gledajući tv. To je supermoć koju u ovom trenutku trebamo i koju u ovom trenutku svi mi imamo. Ako si ikad želio biti superjunak kakvog možeš vidjeti samo u filmovima, ovo je tvoja prilika. Zamisli dan kad ćeš svojim unucima pričati kako si postao heroj sjedeći na kauču i ne radeći ništa? To možda i zvuči komično, ali zamisli kad im objasniš cijelu situaciju i kažeš da si bio dovoljno jak, obuzdao sve svoje nagone, stavio na čekanje potrebe za izlascima, druženjima, sportom i sl., kad im kažeš da si izdržao mjesec – dva bez cure ili dečka, bez prijatelja, bez bližnjih. Kad si ostao odgovoran, pridržavao se pravila stručnjaka i spašavao živote. E to je već hvale vrijedno i to je nešto na što ćemo svi zajedno imati prilike biti ponosni. Eto, u tome leži zajedništvo u ovom našem modernom vremenu.

Uz internet, društvene mreže poput tiktoka i ostalih uz pomoć kojih se svi osjećamo povezano iako smo miljama daleko, netflix i sl. ne bi trebalo biti teško preživjeti i ovu krizu koja nas je snašla.

Organizacije civilnog društva i dalje su tu za tebe. Radimo (od kuće naravno, nemojte se bojati J ) na tome da vam omogućimo razne sadržaje koje možete pratiti putem interneta, odnosno društvenih mreža kako bismo vam barem malo skratili vrijeme i ubili dosadu. Informativni centri za mlade dostupni su putem e-maila, društvenih mreža ili pak telefona i tu su za vas kao i svakog drugog dana. Nadam se kako ti je sada već postalo jasno da u ovom nisi sam i kako svi zajedno moramo raditi na tome kako bismo iz ove situacije što prije izašli, a za to vrijeme jedni smo drugima podrška i oslonac uz kojeg će vrijeme sasvim sigurno proletjeti.

Isto tako, mnogo je online zabave danas dostupno, mnogo je sasvim sigurno nepročitanih knjiga na policama, mnogo je online tečajeva, a i tjelovježba više ne zvuči tako loše. Da, iz ove situacije mogli bismo izaći i kao nove, unaprijeđene verzije samih sebe koje su, ne samo proživjele krizu, pandemiju, potrese i to istovremeno, već su postali stručnjaci u određenom području, uložili vrijeme u svoje tijelo i krenuli sa zdravim načinom života i sl. Iako smo zatvoreni u 4 zida, mogućnosti još uvijek postoje, pitanje je samo na koji ćemo ih način i u kojoj mjeri iskoristiti.

Nezavisna udruga mladih iz Lepoglave otišla je korak dalje i do Grada Lepoglave uputila prijedlog da se novac za manifestaciju Jailhouse festival koju provode već 10 godina, usmjeri u razvoj gospodarstva i poljoprivrede te se na taj način napravi jedan mali korak k oporavku po završetku nastale situacije. Njihov će primjer sasvim sigurno slijediti mnogi, a sve s ciljem da svi zajedno što prije nastavimo sa svojim životima i vratimo se u normalu.

Junaci iz kauča? Pa uopće ne zvuči loše. #ostanidoma

 

Autor članka: Renato Vuk

Stavovi i mišljenja autora teksta osobni su i ne odražvaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.