Elina Guesnon: Još jedna priča o mobilnosti mladih

Elina Guesnon: Još jedna priča o mobilnosti mladih

Ukoliko ste pratili ono što sam pisao u zadnjih cca 2 godine vidjet ćete da ovakvog primjera još nije bilo. Zapravo ovdje se radi o međunarodnoj mobilnosti studenata koja se također financira kroz Erasmus+ program. Za razliku od razmjena mladih, volontiranja ili pripravništva ova vrsta mobilnosti podrazumijeva dio formalne edukacije pojedinaca koje joj fakultet priznaje i mobilnosti koja je zapravo praktični dio formalne edukacije, pa je samim tim i okvir ozbiljniji / formalan. Svi vi koji ste na fakultetu ili planirate ići na fakultet informirajte se za ove mogućnosti i iskoristite ih!

Početkom ožujka studentica Elina Guesnon stigla je u Petrinju, kako bi sudjelovala u pripravničkom stažu u Udruzi IKS. Elina prima Erasmus+ stipendiju, a njezinu mobilnost osim njenog fakulteta i Udruge IKS, koordinira zajednica EU4EU.

EU4EU je međunarodna zajednica financirana Erasmus+ sredstvima, koja povezuje studente i organizacije diljem Europe, u svrhu omogućavanja pripravništva u inozemstvu. Pozivamo sve studente zainteresirane za pripravništvo ili studiranje u inozemstvu da se jave u Udrugu IKS, ili najbližem Eurodesk koordinatoru, a ispod donosimo Elininu priču:

Pozdrav! Moje ime je Elina Guesnon i dolazim iz Francuske, iz malog grada u Normandiji. Trenutno studiram u gradu Saint Germain en Laye, koji nije ni po čemu poseban, osim što je vrlo blizu Pariza, što mi dopušta da odem tamo kad god poželim, da napravim otprilike sve što poželim: posjetim muzeje, samo izađem van i cijenim grad, idem na koncerte i bilo što mi padne na pamet. Trenutno sam na prvoj godini magisterija znanosti na fakultetu Po St Germain en Laye. Studiram političke znanosti, a specijalizirala sam se za međunarodne odnose s fokusom na nevladine organizacije i humanitarni rad. Odabrala sam Petrinju i Udrugu IKS kao moje odredište i mjesto za pripravnički staž.

Ovo je zapravo moje drugo iskustvo života u inozemstvu na duže vrijeme, tijekom studiranja. Prošlu godinu sam u potpunosti provela studirajući u Italiji u Firenci. Bila je to prekrasna godina, puna novih otkrića i putovanja (i preporučam ovo iskustvo svima koji imaju mogućnost to iskoristiti). To je i jedan od razloga koji me motivirao da dođem u Petrinju, jer sam znala da će to biti vrlo formativno iskustvo za moj studij i mene osobno. Za nekoga poput mene tko kasnije želi raditi u neprofitnom sektoru, raditi danas u Udruzi IKS je ogromna prilika. Prilika da shvatim što znači biti nevladina, neprofitna organizacija, posebno organizacija s principima koji su bliski onima koje cijenim, a to je rad s mladima, volontiranje za moj lokalni ured UNICEF-a u mojoj školi, pomoć pri prikupljanju financijskih sredstava.

U manje ozbiljnim temama volim putovanja, povijest i izlaske s prijateljima, volim otkrivati nove stvari, učiti sve što mogu. Nadam se da ću tijekom svog boravka u Hrvatskoj moći posjetiti što više mjesta, jer Hrvatska je tako bogata zemlja.

 

Pripremio: Borisz Negeli

Stavovi i mišljenja autora teksta osobni su i ne odražavaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministratsvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.