Međunarodna mobilnost mladih i novo desetljeće

Međunarodna mobilnost mladih i novo desetljeće

U ovom članku želio bih vam približiti još jedan način međunarodne mobilnosti mladih koju još nismo opisivali, a predstaviti ću vam je kroz primjer Jordan Crouch.

Jordan je iz Fort Wayne (Indiana – SAD) studentica je Master programa za socijalnog radnika/cu pri IUPUI u Indianapolis-u. Ona je odabrala Petrinju i Udrugu IKS kako bi kompletirala svoj program stažiranja.

Upravo program stažiranja (na engleskom internship) pruže jednu drugačiju sliku i priliku za međunarodnu mobilnost mladih. Ovo je naročito izraženo za građane Europe jer EU kroz različite programe nudi (Erasmus+ ili ESS) mladima iz Europe da odu stažirati (ne moraju nužno biti studenti) na najrazličitije programe / aktivnosti u drugu državu a da im pri tome troškovi budu pokriveni. Tu je dosta velika razlika na primjer sa mladim Amerikancima koji bi stažirali negdje drugdje. Da bi to uspjeli postići oni moraju osigurati sredstva ili školarinu a to najčešće rade kroz stipendiranje cjelokupnog studiranja pri čemu velika dio mladih Amerikanaca podiže studentske kredite.

Mi u Europi to ne moramo raditi jer je tu EU da nas podrži, da budemo mobilni i da doživimo Europu kao našu zajedničku kuću a da u tom procesu steknemo važna životna iskustva i profesionalne vještine koja će od nas napraviti kvalitetnije osobe.

Ako netko može i želi doći iz Indijane u Petrinju, onda bi i svaka mlada osoba iz Hrvatske koja bi htjela doživjeti neku vrstu međunarodne mobilnosti trebala biti hrabra i znatiželjna i otisnuti se u jednu od pustolovina života koja se zove međunarodna mobilnosti mladih.

Autor članka: Borisz Negeli

Stavovi i mišljenja autora teksta osobni su i ne odražavaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.