Rad ili učenje kod kuće

Rad ili učenje kod kuće

Zadnjih nekoliko tjedana naš svijet se u potpunosti promijenio, uz sve navike koje smo godinama gradili, tehnike rada, učenja, malih dnevnih rutina koje bi nam pomogle u svakodnevnim izazovima došli smo to točke u kojoj sve gubimo.

Nema više fizičkog odlaska u školu, ured, na posao. Nema više potrebe za izlaskom iz kuće, štoviše u nekoliko država je uveden policijski sat pa ni ne možemo izlaziti. Nema više toliko potrebnih jutarnjih kava u kafićima prije dnevnih obaveza izazova.

Isto tako nema više ni redova i nervoze hoćemo li stići na naše radno mjesto ili u školu, fakultet.

Većina tih dnevnih stresova sada je nestala, nažalost zamijenili su ih drugi izazovi.

Onaj koji nas sve muči je kako stvoriti nove navike rada od kuće, kako se motivirati, urediti svoju okolinu. Pripremiti se za „normalan“ radni dan od osam sati i ostati fokusirani na naše zadatke, učenja i rješavanje dnevnih izazova.

Možda se čini super misao i neki naš prijašnji san o početku dana: ustanemo iz kreveta, u pidžami odemo u kuhinju, upalimo tv i slušamo vijesti ili neku jutarnju glazbu, napravimo si doručak, kavu. Nakon toga sjednemo pred računalo i započnemo radni dan. Izuzetno smo produktivni, sami si kreiramo početak i kraj radnog dana, uzimamo pauze bez straha da će nas netko ispitivati gdje smo i koji je naš radni učinak.

I tako to izgleda u našoj mašti, no realnost je drugačija. Nitko nas ne kontrolira, kako se motivirat za nama ionako stresno i mrsko ustajanje rano ujutro? Pa kako rasporediti svoje poslove i zadržati tempo jer shvaćamo kako svaki naš zadatak nakon pauze postaje sve teži i gubimo fokus i motivaciju. Preskačemo jutarnje kave i doručak, a na kraju zamijenimo noć i dan te naše radno mjesto bude pred tv-om uz Netflix ili Playstation i produktivnost nam je ravna nuli.

Kako bi izbjegli ovakve situacije trebamo ustabiliti našu novu rutinu i posložiti si prioritete i radno mjesto.

Prvi korak nam je protokol ustajanja, koji bi trebao biti najsličniji našem svakodnevnom „dosadašnjem“ životu. Od ranog ustajanja, jutarnjeg tuša koji nam daje val energije, zdravog doručka za koji bi uvijek trebali izdvojiti vrijeme te pripaziti na količinu i izbor namirnica koje konzumiramo, jutarnju kavu ili čaj. Bez obzira što smo doma ne smijemo ostati u pidžami već se trebamo urediti kao da će svaki tren početi važan sastanak.

Drugi korak osigurati si radno mjesto kod kuće. Idealno izgleda biti u udobnom položaju ispred televizora, na kojem se vrti naša omiljena glazba, uz prijenosno računalo na koljenima, no kad probamo tako raditi shvatimo da je realnost drugačija.

Treba nam naš siguran i miran kutak, koji neće imati previše distrakcija (prepun stol različitih papira, časopisa, posuđa), udoban stolac, osnovne potrepštine za naš svakodnevni rad i učenje. Kao uzor mogu nam poslužiti brojni video prikazi sa youtube-a kako si organizirati „kućni ured“.

Treći korak nam je uspostaviti dnevni raspored te ga se strogo držati. Od ustajanja, naših osam sati rada, pauze, obroka pa sve do slobodnog vremena i dnevnog odmora.

U početku je teško no kao i svaka navika prvo trebamo 21 dan kako bi ju stekli a nakon 66 dana automatizmom odrađujemo.

Stoga pravo vrijeme je za nove navike i rad na sebi. Iskoristimo ovu priliku za stvaranje bolje i unapređene verzije sebe. #StayHome

 

Autor članka: Dubravko Šopar

Stavovi i mišljenja autora teksta osobni su i ne održavaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Loklani info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministartsvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Photo by Carl Heyerdahl on Unsplash

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.