IZABERI SVOJ NAČIN ŽIVOTA

IZABERI SVOJ NAČIN ŽIVOTA

Bacite sat i kupite kompas. Što znači vrijeme ako idete u pogrešnom smjeru!

Zamislite da dolazite na svoju omiljenu nogometnu utakmicu, oko vas je puno navijača, a igrači koje podupirete osjećaju se umorno, nepripremljeno, nesigurno, možda i malo alkoholizirano jer su pred utakmicu popili nekoliko piva i lagano drhteći od energetskih pića koje su popili da bi došli k sebi. Oni neće kod vas uliti povjerenje zar ne? Izgledat će kao „propala momčad“?

 

Ne možemo zamisliti da se netko ne priprema u dovoljnoj mjeri za onaj izazov koji ima u životu? No ipak veliki broj ljudi dolazi izvršavati svoje zadatke u takvom stanju (posao, fakultetske obaveze ili slično). Kada odredimo što za nas znači uspjeh odnosno u kojem smjeru idemo, onda ukoliko taj uspjeh želimo postići, mi moramo na njemu i raditi i svoje vrijeme utrošiti na odgovorno ponašanje i brojne pripreme, disciplinu. Upravo to će nas dovesti do uspjeha i „dobro odigranih utakmica“ za ljude koji u nas imaju povjerenja i za one najvažnije koje u nas trebaju imati povjerenja: to smo mi sami.

 

Mnogo je čimbenika koji utječu na vaš izbor načina života, od kojih većine niste svjesni (prehrana, alkohol, vježbanje, dokolica, spavanje, kofein) i upitajte se kada ste počeli prakticirati taj način života i zašto. Možda vas je u određeni način života poslao društveni pritisak ili je na vaš izbor utjecalo vaše samopoštovanje no kako god upamtite da ste vi ti koji birate svoj način života. Kada razmišljate o načinima života koji vam ne čine dobro, upitajte sebe osjećate li još uvijek potrebu za tim aktivnostima ili ste spremni od njih odustati.

 

U knjizi „Promijenite igru“ (Posen, 2002) možete pronaći detaljnije savjete kako utjecati na svoj način života, a izdvajamo male preporuke za zdravije načine života:

  1. Eliminirajte kofein (kavu, čak, kolu i čokoladu).
  2. Redoviti obroci, uravnotežena prehrana, što manje nezdrave i pržene hrane, jedite polako.
  3. Dobar unos tekućine (6-8 čaša vode na dan).
  4. Alkohol umjereno ili uopće ne ako je ikako moguće.
  5. Ne pušite. Ne uzimajte lijekove koji vam nisu propisani.
  6. Dovoljno spavanja (prema vašim potrebama)+ okrepljujući san.
  7. Redovito vježbanje (30 minuta, triput tjedno).
  8. Uravnotežite rad i dokolicu. Imajte vremena za obitelj i za sebe.
  9. Predasi neka budu redoviti i prema potrebi.
  10. Redoviti praznici i odmor (uzmite ih prije nego su vam potrebni).
  11. Uspostavite i održavajte veze. Razvijte sustav održavanja.
  12. Naučite se opustiti.
  13. Dobro upravljajte svojim vremenom.
  14. Dobro upravljajte svojim novcem. Nemojte se precijeniti.
  15. Učinite nešto za sebe svaki dan.

 

Kada uspostavimo svoj put i onaj način života koji želimo primjenjivati, za koji znamo da bi nam mogao koristiti, nabrojite prednosti odabira istoga. Nakon toga nabrojite i razloge zašto taj način života ne primjenjujete. Proučite popis razloga i pitajte se biste li prihvatili te izlike od vaših zaposlenika ili možda vaše djece jednog dana? A zatim odlučno  nađite načina da prevladate te razloge, izlike te se svi zapitajmo: Je li važnije imati izlike ili rezultate?

Vrijeme je da upravo danas, već sada počnete djelovati!

Znanje nije dovoljno. Moramo ga primijeniti. Želja nije dovoljna. Moramo to učiniti. B. Lee

Autor članka: Dubravko Šopar

Stavovi i mišljenja autora teksta osobni su i ne odražvaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.