Video na zahtjev: NETFLIX

Video na zahtjev: NETFLIX

Jedan od najvećih i najpoznatijih video na zahtjev sustava na svijetu osnovan je 1997. godine i od tada je tržišni i tehnološki lider u sferi zabavne industrije. Danas usluge Netflixa koristi više od 148 milijuna korisnika diljem svijeta, a od prije tri godine dostupan je i na prostorima RH.

Sustav pretplate na sadržaj nudi tri modela koji se razlikuju po „kvaliteti slike video sadržaja“, standardna rezolucija, HD rezolucija i UHD rezolucija, ujedno razlikuju se po „količini“ korisnika koji simultano mogu pratiti stream (od 1-4 korisnika/uređaja simultano). Bitno je napomenuti kako je pretplata važeća u cijelom svijetu ali je geolokacijski ograničena dostupnosti sadržaja (dakle ponuda je različita u USA i EU regiji, Rusiji, Kini itd.).

Odlična stvar je što sadržaj možete „probati“ prije kupovine, jer vam se nudi 30 dana potpuno besplatno, naravno za takvu probu i dalje je potrebna kreditna kartica, no ukoliko pazite na datume i otkažete 29 dan uistinu vas neće ništa koštati. Kako prosječan gledatelj uvijek važe omjer cijene i kvalitete ili u ovom slučaju ponude ovo je pravi uvid treba li vam uopće usluga ili ne.

Sadržajno Netflix ima ponudu za svakoga, volite li više filmove, serije, dokumentarce, crtane filmove pronaći ćete nešto za svaki ukus i svaku dob doslovno od 0-99+.

Sustav prilikom kreiranja računa pita određena pitanja sukladno kojima radi preporuku za gledanje, a dalje se sadržaj mijenja prema vašim afinitetima te nekako uvijek uspije „pogoditi“ što bi slijedeće mogli gledati.

Za mene kao korisnika koji već više od godine dana koristim uslugu Netflix je uz HBO GO postao zamjena za zemaljsku i kablovsku televiziju. Za to postoji više razloga, uvijek je uz mene (na mobitelu, računalu, ipadu), video materijal se može „skinuti“ za offline gledanje što je izuzetno korisno za vrijeme dugih letova pa si tako lakše kratim vrijeme. Jedna pretplata mi pokriva 4 lokacije stoga uvijek mogu nastaviti gledanje, bilo u stanu, na putu, u hotelu, na vikendici ili na vrhu planine putem mobitela.

Naravno nije sve tako savršeno kao što se čini, nakon nekog vremena i aktivnog gledanja postajete ovisni i odjednom shvatite kako ste cijelu noć potrošili na omiljenu seriju ili vam se može činiti kako ste „pregledali sve što vas zanima“, naravno prva tvrdnja je opravdana, a za drugu ako baš nemate neograničeno slobodno vrijeme vrlo teško je ostvariva.

 

Autor: Dubravko Šopar

Stavovi i mišljenja autora teksta osobni su i ne odražavaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Fotografija: Photo by Jens Kreuter on Unsplash

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.