Blog

Blog ili Internet dnevnik je način objavljivanja informacija na webu, periodički. Dakle svojevrsna platforma za informiranje, koja po naravi može biti individualna ili zajednička. U zadnje vrijeme popularni su osobni blogovi. Povijest bloga u Hrvatskoj seže u početke 2000ih godina, tamo negdje 2003-2004 kada je krenuo zamah objavljivanja informacija ali ujedno i veća dostupnost Interneta u Hrvatskoj. Sami početak bio je donekle trnovit, te su ljudi objavljivali blog u vidu HTML stranice koju su svako malo morali uređivati, to su bile pojedinačne stranice i teško je bilo doći do publike. Naime društvene mreže tek su kretale (sjetimo se MYSPACE-a), njihovo vrijeme tek je trebalo doći. To je bilo vrijeme IRC-a i ICQ-a.

Pionirske stranice za tehnologiju, Internet i trendove prenosile su neke dijelove „novog trenda“ Bloga među čitateljima i tako pomogle podizanju popularnosti istoga. Razvojem i prepoznavanjem tržišta pojavile su se platforme (Blog, Blogger) na razini HR i svijeta, te određena softverska rješenja koja se i dan danas koriste. Pojavljivanjem platformi i razvoj bloga u Hrvatskoj dobio je vjetar u leđa i svakog dana otvarao se velik broj sto uspješnih, što malo manje uspješnih blogova.

U mnoštvu blogova treba se istaknuti, što nije lako, počevši od teme, vjerojatno svaka ideja koja postoji ima nekoliko desetaka, stotina a možda i tisuća blogova koji ju obrađuju no vaš pogled na svijet je taj koji vas mora izdvojiti iz mase. Nekad je bilo dovoljno napraviti blog na nekoj platformi, no danas želite li biti uspješan bloger/blogerica potrebno je puno više truda. Od registracije domene i kreiranja brenda, što u početku predstavlja trošak, odabira softvera (najpopularniji je WordPress). Jezik na kojem ćete pisati blog izuzetno je bitan, pišete li na engleskom imat ćete ogromnu publiku, dok za hrvatski ograničavate se na zemlje iz regije.

Uz sam tekst koji može biti izuzetan potrebne su naravno i fotografije, njih trebamo imati ili svoje (što je ogromna prednost jer imamo originalan sadržaj, koji nas odmah razlikuje od drugih) ili ih moramo kupiti. Alternativa su besplatni servisi no njihova mana je što istu fotografiju može imati svatko.

Dakle jednom kad imamo originalan, zabavan sadržaj, „pojačan“ super fotografijama jedino što nam još treba je publika! Kao što je na početku spomenuto, prije pojave i aktivnog korištenja društvenih mreža bilo je izuzetno teško doći do publike. Danas svaku objavu na blogu možemo podijeliti na našem facebook računu, instagramu, uz korištenje # (hashtagova) te malo po malo graditi naše pratitelje.Popularnosti bloga i blogerske zajednice na našim prostorima svjedoče i razne konferencije, poput DIABLOG (prve hrvatske konferencije o blogerima i blogerskoj zajednici), na kojoj se uručuju priznanja najboljim hrvatskim blogerima.

Od bloga se može i zarađivati, no to je tema koju ćemo obraditi u narednim savjetima!

 

Autor: Dubravko Šopar

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.