Kontrola vremena – organizacija života

Kontrola vremena – organizacija života

Vrijeme, najvažniji resurs svakog čovjeka. Često možemo čuti izreke poput: „vrijeme je novac“ no većina ljudi samo odmahne rukom i pomisle to se ne odnosi na nas, no vrijeme je resurs. Cijena nekog proizvoda ili usluge može se povezati sa količinom našeg vremena (našeg života) koji želim dati za navedeni proizvod i uslugu.

Kad smo mladi naša percepcija je kako imamo neograničeno vremena, kako posjedujem „svo vrijeme svijeta“ no kako odrastamo, kako se naše obveze gomilaju uviđamo koliko smo bili u zabludi. Većina, pa tako i ja osobno često pomislim „eh da mi je još malo vremena“, dan nam se čini prekratak, rokovi prebrzo dolaze, imamo osjećaj kako se stalno utrkujemo s vremenom.

Naš dan se odrastanjem sve više popunjava, ono što je nekad bila obveza odlaska u vrtić, školu, ubrzo dobiva dodatke u vidu izvannastavnih aktivnosti, sportskih aktivnosti, kućanskih obaveza i sl. Naši obrasci ponašanja se mijenjaju, te kroz iskustvo polagano počinjemo gospodariti svojim danom. Dan od 24 sata prvo nam se čini prekratak za sve što želimo/trebamo postići, no kako stječemo iskustvo polagano počinjemo kontrolirati svoje vrijeme, obveze i planirati.

Prva planiranja često su samo popis na „nekom tamo papiriću“ koji u najboljem slučaju završi prikačen na hladnjak nekim magnetom koji nas asocira na davno provedene praznike na nekom toplom i lijepom mjestu. Od 10 zadataka ostvarimo nekolicinu te mislimo kako smo napredovali i kako smo uspješni, no nakon nekog vremena shvatimo kako je ta lista „odrađenih“ sve manja, a „odgođenih“ zadataka sve veća.

Kako se nalazimo u modernom svijetu vrijeme je da iza sebe ostavimo manje učinkovite metode organizacije i kontrole vremena i uključimo modernu tehnologiju. Tehnologija nam je donijela brojne prednosti, omogućila nam je brži protok informacija, poboljšala naše korištenje resursa na razinu koja nam je korištenjem onog papirića iz prvog dijela bila nezamisliva. Naravno ako ne koristimo mogućnost moderne tehnologije gubimo korak, te propuštamo magiju koja nam daje karakteristike super junaka.

Stoga uključimo tehnologiju!

Za početak kako biti u fokusu? Svakodnevno imamo veliki broj distrakcija, malih stvari koje nam odvlače pažnju, sjednemo otvorimo mail, stigne notifikacija na društvenim mrežama, poruka, neka jako zanimljiva vijest… Kako bi se usredotočili na rad i obavili zadatak postoje aplikacije za „kontrolu“ našeg rada kroz simpatičan način nas potiču na usredotočenost. Saplingly ili Forest su aplikacije koje „okupiraju“ vaš telefon na određeno vrijeme, počevši od 30min, te u tom periodu uzgajate drvce, od sjemenke do pravog stabla. Ukoliko prekinete rad drvce neće izrasti i gubite bodove, a uspješnim završetkom svog rada dobivate stablo i sadite šumu.

Što radimo kroz dan, koliko vremena i resursa trošimo na pojedine zadatke ili aktivnosti? Clockify je pravo rješenje za uvid i kontrolu našeg vremena. Odlična aplikacija i na računalu i na mobitelu, jednostavno se prati i kreira šihterica (izuzetno korisno za poduzetnike). Poduzetnicima i freelancerima će biti odličan uvid u vrijeme i profit koji donosi određeni projekt, te koliko se vremena volontira i odrađuje pro bono.

Kako zapamtiti sve zadatke? Todoist je prava stvar, već besplatna verzija omogućava izuzetno puno, kroz dijeljenje zadataka, prioritete te automatske podsjetnike, uz odlične izvještaje o napretku jedna od nezaobilaznih aplikacija uz koju više nećete zaboraviti na bitne zadatke, a one malo manje bitne ćete uspješno delegirati.

Na kraju popisa nezaobilazan kalendar! Any.do je jedna od najboljih aplikacija kalendara na mobilnim i desktop platformama, radi sa svim ili skoro svim kalendarima poput npr: google kalendar, icloud, outlook i mnogim drugima. Jednostavno se koristi a kroz intuitivno sučelje jednom kada počnete koristiti vaš dan, tjedan, mjesec i godina će biti savršeno isplanirani.

Ovo su samo neke od korisnih aplikacija u moru izuzetno korisnih, autor koristi sve navedene u besplatnoj verziji plus još nekolicinu u plaćenoj te mu iste olakšavaju balansirati između različitih uloga, od poduzetnika preko youthworkera do volontera. Naravno na vama je istražiti i otkriti koja aplikacija ili koja kombinacija vam može najbolje pomoći te koja će vam se po dizajnu ili platformi koju koristite najviše svidjeti.

 

Autor: Dubravko Šopar

Stavovi i mišljenja autora teksta osobni su i ne odražavaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Photo by Luke Chesser on Unsplash

 

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.