NOVI CIKLUS – NOVE PRILIKE

NOVI CIKLUS – NOVE PRILIKE

Nova je godina, novi je dan, a nov je i predsjedavajući trio koji će predsjedati Europskom Unijom u narednom razdoblju, što samo znači da je stiglo vrijeme za novi ciklus strukturiranog dijaloga s mladima. To znači da smo stigli već do 7. ciklusa strukturiranog dijaloga u kojem mladi ti koji imaju veliku ulogu u kreiranju politika za mlade.

U ovom ciklusu, i naša je država ta koja će biti dio predsjedavajućeg tria na čelu Europske Unije. Zašto je to bitno? Zato što je i Republika Hrvatska jedna od država koje su, u ovom ciklusu, od najviše razine uključene u proces provođenja strukturiranog dijaloga s mladima. Što pak to znači? To znači da je Republika Hrvatska bila jedna od 3 zemlje koje su, u suradnji s Europskom komisijom te Europskim forumom mladih, odabirale tematski prioritet za novi ciklus strukturiranog dijaloga. I ne samo to, već će, kad dođe vrijeme našeg predsjedavanja Europskom Unijom – za sve koji ne znaju, to je od siječnja do lipnja 2020. godine, Republika Hrvatska biti ta koja organizira 3. Europsku konferenciju za mlade koja je dio same završnice provedbe strukturiranog dijaloga i perioda u kojem je vrijeme za donošenje konkretnih mjera i usvajanje zajedničkih preporuka. Zvuči kao prilično važna uloga, jer upravo to i jest, no temelj strukturiranog dijaloga, odnosno dijaloga EU s mladima su upravo sami mladi koji, kao što se uvijek iznova navodi, postaju kreatori svoje sudbine te su oni ti koji stvaraju podlogu za kreiranje politika za mlade koje su, nadalje, jedan od čimbenika kvalitete života te položaja mladih u društvu diljem Europe.

Cilj ovog ciklusa je prikupiti mišljenje mladih na temu “Stvaranje prilika za mlade” pri čemu se fokus stavlja na 3 cilja za mlade: kvalitetni poslovi za sve, kvalitetno učenje te poticaj mladima iz ruralnih sredina. Ono što je vrlo bitno za znati, odnosno primijetiti je što ti trenutno možeš napraviti u sklopu 7. ciklusa dijaloga s mladima. Mreža mladih Hrvatske trenutno provodi online konzultacije i to je nešto što, ukoliko imaš između 13-30 godina, nikako ne bi smio ignorirati. Odvojiš 10 minuta, ispuniš upitnik pri čemu ostaješ u potpunosti anoniman, tvoje je mišljenje zabilježeno i tvoj je glas do nekoga stigao.

Nemoj biti osoba koja sjedi prekriženih ruku i čeka da se stvari riješe same od sebe, budi osoba koja preuzima inicijativu i kreni ovim malim korakom, a koji može puno značiti. Tvoje mišljenje sasvim sigurno će se čuti i uvažiti, a ti ćeš imati osjećaj da si dao svoj doprinos provedbi dijaloga s mladima te da si na ovaj način utjecao na, ali i uvelike pomogao donositeljima odluka koji će dobiti konkretne prijedloga o rješenjima problema i zadovoljavanja potreba mladih ljudi diljem Europe. Naravno, to je najmanje što trenutno možemo napraviti no na tome nikako ne bismo smjeli stati. Pružaju se različite prilike na različite načine. Možeš postati koordinator dijaloga s mladima i biti taj koji promovira i provodi dijalog, možeš se uključiti u razne organizacije i sudjelovati na različitim aktivnostima u sklopu dijaloga s mladima, ali možeš i ti biti pokretač različitih aktivnosti, a možeš i jednostavno pratiti što se sve u tvome mjestu i okolicu događa po pitanju dijaloga s mladima i postati sudionikom na mnogobrojnim konzultacijama, projektima i sl.

Novi ciklus je stigao – nove prilike ti se pružaju, iskoristi ih!

 

Autor: Renato Vuk

Stavovi i mišljenja autora teksta osobni su i ne odražavaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.