USVOJENI ZAKLJUČCI 7. CIKLUSA DIJALOGA EU-a S MLADIMA

USVOJENI ZAKLJUČCI 7. CIKLUSA DIJALOGA EU-a S MLADIMA

Mišljenja mladih koji žele da se njihov glas čuje uistinu su se čula te je došlo vrijeme da se na temelju tih mišljenja donesu određeni zaključci. Tako je Vijeće EU-a usvojilo zaključke o povećanju mogućnosti mladih u ruralnim i udaljenim (izdvojenim) područjima, a koji su proizašli iz 7. ciklusa Dijaloga EU-a s mladima za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

U zaključcima se tako prepoznaje i ističe kako bi svi mladi ljudi trebali imate jednake prilike što se tiče njihovog profesionalnog razvoja i to neovisno o preprekama s kojima se suočavaju, u ovom slučaju, geografskim preprekama. Isto tako, prepoznato je da nejednakost, što se posebice odnosi na mlade, predstavlja politički, socijalni i ekonomski rizik jer generacijske, teritorijalne i edukacijske podjele razvijaju nove oblike isključenosti.

Zaključeno je i kako populacija Europske unije sve više stari, a posebno se to odnosi na ruralna i udaljena područja, što znači da ta područja većinom imaju starije stanovništvo. Razlog? Mladi sve više napuštaju ruralna područja u potrazi za boljim životom, što se može odnositi na odlazak u škole u okolna ili udaljena mjesta, potragu za poslom u drugim područjima pa čak i izvan Hrvatske i sl. Jednom kad mlade osobe otputuju na fakultet u drugi grad, polako se prilagođavaju novim sredinama, pronalaze studentske poslove što kasnije dovodi i do zapošljavanje te ostaju živjeti u istima.

Kako bi se takve stvari svele na manju razinu i kako bi se potaknulo mlade na ostanak u svojim sredinama s posebnim fokusom, u ovom slučaju, u ruralnim sredinama, potrebno je razvijati sustav i poticati smanjenje nejednakosti između ruralnih i urbanih sredina, posebice što se tiče mladih osoba. Ukoliko se uspiju kreirati mogućnosti za mlade na različitim razinama, povećavaju se mogućnosti da će i ti mladi biti zadovoljni životom u svojim sredinama te da će i sami postati aktivni građani i nositelji promjena u svojoj lokalnoj zajednici.

Zaključci ujedno potiču i promoviraju poduzetništvo, uključujući socijalno poduzetništvo kao i različite mogućnosti zapošljavanja u poljoprivrednim i drugim gospodarskim aktivnostima. Države članice pozivaju se na uključivanje mladih u lokalne zajednice različitim mehanizmima aktivnog građanstva, poput volonterskih i solidarnih aktivnosti. Uz to, poziva se države članice i Europsku komisiju na promicanje sinergije između programa i inicijativa EU-a kao što su Erasmus +, Europske snage solidarnosti, Europski socijalni fond i Garancija za mlade (EU Pita, https://eupita.eu/2020/05/28/usvojeni-zakljucci-7-ciklusa-dijaloga-eu-a-s-mladima/?fbclid=IwAR0BXFlHAkHLRqF73_zyeNrKPcPi9_VjC0ydzjS2MRFf6kT7UZuiiR16vRs).

Upravo je ovo i jedan od razloga zašto je izričito važno za sve mlade, bez obzira kojoj skupini pripadaju ili u kakvoj sredini trenutno žive, da se uključe u proces Dijaloga EU-a s mladima.

Na temelju tvojih se mišljenja dolazi do ideja, kreiraju se preporuke i konkretni prijedlozi, odnosno koraci koje je potrebno poduzeti kako bi se aktualni i stvarni problemi mladih u društvu pokušali riješiti.

Dijalog EU-a s mladima je poput osmijeha – ne košta ništa, a donosi mnogo!

Zato ako još nisi, kad krene novi ciklus, obavezno prati online prilike ili prilike koje nudi tvoja organizacija ili bilo koja organizacija u lokalnoj zajednici i priključi se te budi dio promjena koje mladima omogućavaju kvalitetniji i ravnopravniji život!

Izvori:

  1. https://eupita.eu/2020/05/28/usvojeni-zakljucci-7-ciklusa-dijaloga-eu-a-s-mladima/?fbclid=IwAR0BXFlHAkHLRqF73_zyeNrKPcPi9_VjC0ydzjS2MRFf6kT7UZuiiR16vRs
  2. https://eupita.eu/wp-content/uploads/2020/05/Zaklju%C4%8Dci.pdf

 

Autor članka: Renato Vuk

Stavovi i mišljenja autora članka osobni su i ne odražavaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministartsvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.