Drugo predavanje o međunarodnoj mobilnosti mladih

Drugo predavanje o međunarodnoj mobilnosti mladih

Udruga IKS kao partner u projektu “Lokalni info-centar za mlade Zagor” prenosi svoja dugogodišnja iskustva u području mobilnosti mladih koje organizira i provodi od svog osnutka 2003. godine. U aktivnostima također dijelimo iskustva i znanja stečenih u provođenju dugoročnih projekata Europske volonterske službe (EVS) od 2011. godine kada smo za ove “službe” uspješno prošli proces akreditacije od strane Agencije za mobilnost i programe EU kao organizacija koordinator, primatelj i pošiljatelj.

Koordinator aktivnosti Udruge IKS Borisz Negeli i EVS volonterke Ana Sofia Silva iz Portugala i Celeste Romano iz Italije, 13.3.2019. u Srednjoj školi Pregrada održali su predavanje na temu međunarodne mobilnosti mladih.

Predavanje se temeljilo na prijenosu osobnih iskustava dvije EVS volonterke, Sofi i Celeste koje su na dugoročnoj volonterskoj službi u Udruzi IKS u Petrinji u trajanju od 12 mjeseci. Sofi i Celeste su svoju prezentaciju i raspravu sa mladima fokusirali na razvoju osobnih i profesionalnih vještina. Pri tome ne štedeći ni na nekim negativnim stranama ovakvog volontiranja, odnosno kulturnom šoku, nedostatku bližnjih, uklapanje u novo – strano društvo i slično. Naravno pozitivnih iskustava je puno više i kao takvo pokazalo se iznimno korisno u osnaživanju mladih osoba i stjecanju kompetencija za zapošljavanje ili daljnje obrazovanje.

Bilo je i nekoliko pitanja od strane mladih iz Pregrada koja su se odnosila na način uključivanja u program te financiranje njihove eventualne volonterske službe, na što su volonterke i djelatnik Udruge IKS rado odgovorili. Činjenica da europski program za mlade “Erasmus+” kao i inicijativa EU “Europske snage solidarnosti” omogućuju kroz financiranje besplatno sudjelovanje mladih u različitim projektima i oblicima volontiranja, naveliko olakšava uključivanje u ista.

Nakon prezentacije i rasprave pripremili smo za mlade jedan interaktivan kviz i prikazali nekoliko videa koje su izradili također EVS volonteri koji su završili svoju službu u IKS-u prije 2 mjeseca.

Autor: Borisz Negeli

Stavovi i mišljenja autora teksta osobni su i ne odražavaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.