Životno usmjerenje uz pomoć međunarodne mobilnosti mladih

Životno usmjerenje uz pomoć međunarodne mobilnosti mladih

Tijekom ovih godinu i pola pisao sam dosta o programima  za međunarodnu mobilnost mladih, razlikama među njima te kako se možete uključiti. Također, dao sam i dosta primjera programa ili aktivnosti koje se provode na ili kao međunarodna mobilnost mladih.

U velikoj većini slučajeva radi se o volonterstvu, multikulturalnosti, toleranciji, pomoći u zajednici ili izgradnji zajednice što su zaista hvale vrijedne situacije. Osim ovakvih slučajeva koji čak čine većinu sadržaja programa i projekata međunarodne mobilnosti mladih postoje i razni tematski / drugačiji projekti i programi koji su totalno drukčije fokusirani od gore spomenutih.

Jedan od primjera takvog projekta je projekt “Design Your Job II” u kojem je Udruga IKS sudjelovala a sufinanciran je kroz program Erasmus+ u koje su sudjelovali mladi lideri iz Hrvatske, Srbije i Albanije. U tom projektu su mladi lideri bili obučavani kao vršnjački edukatori za konkretne IKT vještine a nakon obuke je onda svaki od vršnjačkih edukatora u period od 3 mjeseca educirao još 10-15 mladih osoba.

Razlika u ovom programu je ta što je mladima osim međunarodne mobilnosti, interkulturalnosti, tolerancije, rušenja predrasuda, pružena i mogućnost da steknu konkretna znanja i vještine koje su izuzetno tražena na tržištu rada. Neki od tih mladih su to konkretno iskoristili na način da sada rade u IT kompanijama ili su se samo zaposlili i bave se IT uslugama.

Poruka ovog teksta je da međunarodna mobilnost mladih ne samo da obogaćuje pojedinca / osobu već da ona može da vam otkrije životni put ili usmjerenje, iskoristite to!

Autor: Borisz Negeli

Stavovi i mišljenja autori teksta osobni su i ne odražavaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.