Obilježavanje trinaestog po redu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Obilježavanje trinaestog po redu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Svjetski dan podizanja svijesti o autizmu je međunarodno priznati dan na osnovi Rezolucije UN-a iz 2007. godine koji potiče države širom svijeta na stvaranje inicijativa na svim razinama društva za podizanje svijesti o autizmu i stvaranja inkluzivnog društva.

„Prvi puta nakon proglašenja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2008 godine, nećemo ga obilježiti na gradskim trgovima, raznim događanjima i puštanjem plavih balona, ostati ćemo u svojim domovima i svima poručiti da učine isto kako bismo zaustavili ovaj virus i što prije se vratili normalnom životu.
Normalan život nije baš definicija naših života – života osoba s autizmom i njihovih obitelji, jer autizam sam po sebi podrazumijeva izolaciju, rutinu svakodnevnih navika te je važno različitim aktivnostima napraviti odmak od njihovog svijeta autizma, što u ovo vrijeme pandemije nije moguće zbog mjera zaštite. Zato su obitelji prepuštene snalaženju, kako preživjeti dan s djetetom koje želi izaći, želi u svoju školicu, vrtić, na igralište, u šetnju, voziti se naokolo jer ga to smiruje, posjetiti baku i djeda ili odraditi svoju terapiju, a to ne smije, kako mu objasniti kada je i djeci urednog razvoja to teško razumjeti,“ ističu iz Saveza udruga za autizam Hrvatske.

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji značajno utječe na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, a karakterističan je i po stereotipnom i repetitivnom ponašanju.

Prema postojećim podacima, prevalencija autizma u svijetu je 62 na 10 000 osoba , dok je u Hrvatskoj, prema zadnjem Zdravstveno-statističkom ljetopisu za 2018. prevalencija svega 6 na 10 000 osoba.

U Hrvatskom registru osoba s invaliditetom, 2016. godine bilo je 1925 osoba s dijagnosticiranim autizmom, od čega 1257 (65%) djece. Istovremeno valja primijetiti i da je broj novodijagnosticiranih između 2016. i 2017. godine porastao za 20%, što je podatak koji sugerira unaprjeđenje i/ili ubrzanje u dijagnostičkim postupcima te je 2017. godine bilo 2226 dijagnosticiranih osoba  s autizmom  prema podacima godišnjeg izvještaja o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Uzmemo li u obzir broj stanovnika (4,1 milijun) te prevalenciju autizma na svjetskoj razini od 62 na 10 000 stanovnika, broj osoba s autizmom u Hrvatskoj mogao bi biti i preko 25.000.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 29. kolovoza 2019. godine osnovano je Povjerenstvo za ranu intervenciju u djetinjstvu čime je ispunjen prvi i neizostavni korak u izgradnji sustava rane intervencije u Hrvatskoj.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu odvija se usred javnozdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa koja uzrokujući otežanije funkcioniranje sustava potpore i socijalne mreže pred osobe s poremećajima iz autističnog spektra stavlja dodatne prepreke u ostvarivanju njihovih prava.

Svjesno činjenice da prava osoba s invaliditetom ne smiju biti ugrožena u vrijeme pandemije Ministarstvo u suradnji sa svim institucijama, organizacijama civilnog društva, obiteljima i nadasve samim korisnicima poduzima aktivnosti u svrhu osiguranja sigurnosti, ali i  zadovoljavanja potreba osoba, uzimajući prava osoba s autizmom u obzir prilikom kreiranja mjera i odgovora na pandemiju.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu, unatoč izvanrednim okolnostima, obilježimo zajedno, davanjem podrške i pokazivanjem solidarnosti s osobama s poremećajima iz autističnog spektra!

Preuzeto sa: www.mdomps.gov.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.