BEAUTIFUL CROATIAN BEACHES

BEAUTIFUL CROATIAN BEACHES

Kolovoz je vrijeme kada osim ljetnih festivala tražimo i idealno mjesto za uživanje na suncu i brčkanju u savršeno temperiranom moru.

Nisam od osoba koje redovno idu na ljetovanje, ali kada idem volim da su to mjesta gdje ću se odmoriti, a ne pratiti hoću li upecati slobodno mjesto za jedan ručnik. 

Unatrag par godina, provela sam divne trenutke na nekim od mjesta, za koja možda niste ni znali koliko prekrasna mogu biti. Tako sam jedno ljeto provela vikend na road trip-u sa prijateljem iz Španjolske i cilj je bio upoznati ga sa znamenitostima Istre, ali i pokazati prekrasne plaže. Putovali smo od Zagreba sve do Novigrada (Istra), a usput smo, naravno, stali na nekoliko kupališta i plaža. Jedno od mjesta na kojima su lijepe plaže, čisto more, donekle malo ježeva i nešto hlada je Duga Uvala. Duga Uvala nalazi se nedaleko naselja Pavićini, a do same plaže nalazi se veliki parking pošto do same plaže nema nikakvih objekata. Plaža je dosta krcata, ali uhvatite li dobru poziciju u hladu, neće vam smetati što do vas sjedi nekoliko ljudi više nego što biste htjeli. Druga lokacija koju smo posjetili je Rabac. Prekrasno naselje s lijepim plažama i ako vas ne smeta blizina ceste i malo penjanja po stepenicama, plaže će vas oduševiti. Isprobali smo i more u okolici Poreča, izgledom su prekrasne, no taj dio Istre dosta je pun meduza koje se neće dopasti svima. 

Plaže na koje se definitivno vraćam ipak nisu u Istri. Jedne od najljepših plaža koje sam do sada vidjela bile su u Metajni na otoku Pagu. Ne govorimo o onim plažama koje su tik do ceste, već o plažama do kojih vam od „centra“ naselja treba dobrih 40ak minuta pješice, no ono što tamo vidite nakon tolikog hoda sigurno će vas ostaviti bez daha. Inače, putevi koji se nalaze u Metajni su takozvani Putevi Marsa, jer vas okružuje samo kamen koji vam daje privid da ste stvarno na Marsu i da će vas svakog trena dočekati neki mali zeleni. Plaža Ručica i Beritnica, ako ste ljubitelji pješačenja, sigurno su za vas.

Ako ste kao ja i na plaži volite biti praktički sami, a opet želite da je more čisto i ne toliko daleko od mjesta u kojem odsjedate, onda vam definitivno preporučam jedan od Hrvatskih otoka, za kojeg ni sama nisam znala gdje se nalazi, do prije nekoliko mjeseci. Radi se o otoku Unije. Otok spada pod Mali Lošinj, no zaseban je otočić sa samo 80ak stanovnika, bez automobila, gužvi, krcatih plaža i tisuće turista. Otok ima nekoliko uvala na kojima možete uživati, no i plaže do same šetnice jednako su fascinantne i prazne. Zalazak koji se dočekuje na ovim plažama vjerojatno nikada niste ni pomislili da postoji u stvarnosti. More je toliko čisto da vam ne treba nikakva oprema  da biste vidjeli dno ispod sebe, a plaže su uređene prema svačijim ukusima.

A kamo ste se vi uputili ovog ljeta?

Napisala: Marija Gebert

Fotografije: Marija Gebert

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.