Dan civilne zaštite

Dan civilne zaštite

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj obilježavaju se 1. ožujka. Ovaj datum za međunarodnu civilnu zaštitu ima dvostruku važnost. 1. ožujka 1972. stupio je na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, važan međunarodni dokument s područja humanitarnog prava koji je registriran pri Tajništvu Ujedinjenih naroda u skladu s Poveljom UN-a. Sljedećeg dana, 2. ožujka 1972. počela je djelovati Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu kao međuvladina organizacija.

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske bit će obilježeni u ponedjeljak, 4. ožujka 2019. godine, svečanom sjednicom Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije u novoj zgradi Zagorske javne vatrogasne postrojbe u Zaboku. U vremenu od 10 do 12 sati će na parkiralištu kod zgrade Doma zdravlja u Zaboku biti organiziran i razgled opreme operativnih snaga sustava civilne zaštite. Pozivamo vas da se i osobno uvjerite u njihovu dobru organiziranost, osposobljenost i opremljenost.

Civilna zaštita u svijetu i u nas je oblik organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela i jedinice lokalne samouprave i uprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša. Zadaće civilne zaštite su prvenstveno socijalne i civilne naravi, a njezinu smo važnost imali prilike vidjeti i u Domovinskom ratu kada su pripadnici civilne zaštite svojim radom i organizacijom omogućili da se smanji stradavanje stanovništva.

Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije je stručno, operativno i koordinativno tijelo za provođenje mjera i aktivnosti civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama. Obavlja zadaće koje se odnose na prikupljanje i obradu informacija ranog upozoravanja o mogućnosti nastanka velike nesreće  i katastrofe, razvija plan djelovanja sustava civilne zaštite na svom području,  upravlja  reagiranjem sustava civilne zaštite na svom području, obavlja  poslove informiranja javnosti te predlaže donošenje odluke o prestanku provođenja mjera i aktivnosti u sustavu civilne zaštite.

Članovi stožera su djelatnici temeljnih operativnih snaga sustava civilne zaštite (vatrogastva, Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja), rukovodeći službenik policije, djelatnici upravnih tijela Krapinsko-zagorske županije, predstavnici zdravstvenih ustanova i drugih pravnih osoba od osobite važnosti za sustav civilne zaštite (Vodoprivreda Zagorje, Županijska uprava za ceste). Stožer zaštite i spašavanja Krapinsko-zagorske županije ima 17 članova i članica.

Preuzeto sa: www.kzz.hr

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.