Europska komisija produljila rokove za Zdravstvenu nagradu EU 2020.

Europska komisija produljila rokove za Zdravstvenu nagradu EU 2020.

Zbog izazova pandemije koronavirusa Europska komisija je produljila rok za prijavu za Zdravstvenu nagradu EU 2020. do srijede, 16. rujna u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu. Oni koji su se već prijavili mogu revidirati svoje prijave ako žele te će se razmatrati samo njihova najnovija prijava. Oni koji su zadovoljni svojim ranijim prijavama ne moraju ih ponovno slati.

Ove godine nagradom se želi odati priznanje gradovima i školama koji pozitivno utječu na svoje zajednice promoviranjem zdravog načina života među djecom (6-18 godina) i nevladinim organizacijama, školama i vrtićima koji promiču cijepljenje djece (0-18 godina). Uz proslavu njihovih postignuća i zalaganja, Zdravstvena nagrada EU podiže svijest o ključnoj ulozi koju imaju u jačanju participativne demokracije i aktivnog građanstva u javnom zdravstvu.

Prijave su podijeljene na dva poziva – poziv za cijepljenje i poziv za zdravi način života. Na poziv za cijepljenje mogu se prijaviti nevladine organizacije te škole i vrtići, a na poziv za zdravi način života mogu se prijaviti gradovi s više od 30.000 stanovnika i škole. U oba se poziva u svakoj kategoriji mogu osvojiti tri nagrade – pobjednici 50.000 eura, drugoplasirani 30.000 eura i trećeplasirani 20.000 eura. Više o nagradi možete pročitati u informativnim lecima za poziv za cijepljenje i za poziv za zdravi način života.

Kroz ovu nagradu Platforma zdravstvenih politika EU-a također prikuplja dobre prakse iz prijavljenih gradova, nevladinih organizacija, škola i vrtića, omogućujući drugima da se inspiriraju ili da ih primijene u vlastitim sredinama. Na ovaj se način nagrada usklađuje i s trećim zdravstvenim programom Europske unije (2014. – 2020.) koji također podržava identifikaciju, širenje i primjenu dobrih praksi koje poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života na ekonomičan način.

Jedan od dobitnika nagrade u 2019. godini bio je iz Hrvatske  – Društvo „Naša djeca“ Zabok sa svojim projektom Zdravo i fino, koji promovira zdravu prehranu i o njoj podučava djecu i mlade, pobijedilo je u kategoriji nevladinih organizacija te osvojilo novčani iznos od 100.000 eura.

 

Preuzeto sa: www.mobilnost.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.