Odabrane dobitnice Nagrade Europske unije za najbolje inovatorice 2020.

Odabrane dobitnice Nagrade Europske unije za najbolje inovatorice 2020.

Za Nagradu Europske unije za najbolje inovatorice 2020. godine natjecala se 21 poduzetnica, a stručni ocjenjivački žiri odabrao je najbolje među njima koje su osvojile novčane nagrade iznosa financirane iz fonda okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020.  te posebno priznanje Europske komisije.

U glavnoj kategoriji  „Inovatorice“ (Women Innovators) nagradu u iznosu od 100.000 eura za svoj izniman rada osvojile su tri poduzetnice.

To su Madiha Derouazi (Švicarska), osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Amal Therapeutics koja razvija terapijska cjepiva protiv raka; Maria Fátima Lucas (Portugal/Španjolska), suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke Zymvol Biomodeling koja primjenom molekularnog modeliranja razvija računalno dizajnirane industrijske enzime i Arancha Martínez (Španjolska), suosnivačica i glavna direktorica tvrtke It Will Be koja kroz tehnološke inovacije pomaže u borbi protiv siromaštva, pružajući podršku ranjivim ženama i djeci.

Nagradu u iznosu od 50.000 eura u kategoriji „Inovatorice u usponu“ (Rising Innovator) – koja se dodjeljuje mlađima od 35 godina – osvojila je Josefien Groot (Nizozemska) suosnivačica i glavna direktorica tvrtke Qlayers koja razvija mikrostrukture kako bi povećala učinkovitost vjetroturbina.

Tri su kandidatkinje dobile posebno priznanje za svoja postignuća: Cécile Real (Francuska), suosnivačica i glavna tehnološka direktorica (CTO) tvrtke Endodiag koja razvija rana dijagnostička rješenja za endometriozu, bolest koja pogađa 180 milijuna žena diljem svijeta; Ailbhe Keane (Irska), osnivačica i kreativna direktorica u tvrtki Izzy Wheels koja dizajnira modne dodatke za kotače invalidskih kolica te Rebecca Saive (Njemačka), suosnivačica i glavna tehnička direktorica tvrtke ETC Solar koja razvija mikrometalni 3D alat za printanje radi unapređivanja performansi solarnih ćelija.

„Danas skrećemo pozornost na inspirirajuće žene koje prednjače na tržištu svojim inovacijama  koje mijenjaju život. Nadam se da ćemo ovom nagradom inspirirati i mnoge druge žene da pokreću inovativne tvrtke u Europi”, izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Nagrada za inovatorice (The Prize for Women Innovators) europsko je priznanje ženama koje na inovativne načine uspješno vode svoja poduzeća, čije inovacije donose revolucionarne promjene u široki spektar industrija i pomažu u borbi protiv globalnih izazova. Inovacije ovogodišnjih finalistica obuhvaćaju, primjerice, optimizaciju tretmana raka te generiranja čiste električne energije iz morskih i oceanskih valova.

Preuzeto sa: www.mobilnost.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.